Η αυγοτροφη που ακολουθει εχει σαν βαση την δημιουργια ενος κεικ με πληροτητα υλικων σε σχεση με την θρεπτικη αξια ,την ποιοτητα σαν πρωτες ,ύλες αλλα σαν γευση ,για την πληρη αποδοχη της απο τα πουλια μας

τα υλικα για την παρασκευη του κεικ ειναι :

300 ml αλευρι σιτου χωριατικο (σκληρου τυπου,το κιτρινωπο )
200 ml αλευρι βρωμης
150 ml καλαμποκαλευρο
8 αυγα
40 ml ελαιολαδο
300 ml γαλα χωρις λακτοζη (εγω εβαλα << ολυμπος >> αλλα οσα δεν εχουν λακτοζη ή εχουν χαμηλη ειναι οκ )
2 κουταλιες της σουπας σοδα
2 κουταλια του γλυκου σκονη γλυκανισο
1 κουταλι του γλυκου διαλυμα αιθεριου ελαιο πορτοκαλιου για ζαχαροπλαστικη (εχω βρει σε ενα μονο μαρκετ)

ακολουθει η διαδικασια παρασκευης του κεικ

0ταν το κεικ θα ειναι ετοιμο και θα κρυωσει το τριβουμε καλα με πολυκοφτη τυπου multi και το αποθηκευουμε ειτε στο ψυγειο για 7-10 μερες το πολυ ,ειτε στην καταψυξη για 3-4 μηνες ανετα ,ισως και παραπανω ,σε δοσεις αυγοτροφης (αναλογα με τα πουλια που εχουμε ) για 2-3 μερες .
Σε περιοδο συντηρησης το μονο που χρειαζεται επιπλεον ,ειναι αφρατεμα μικρης ποσοτητας που βαζουμε καθε μερα με ελαχιστο νερο σε μικρο κουταλακι και ανακατεμα .Σε περιοδους που θελουμε να προσθεσουμε προσθετα ,κανουμε το εξης :

σε 20 ml νερου προσθετουμε πχ γυρη (1-2 κουταλια του γλυκου ) ,σπιρουλινα (μισο κουταλακι του εσπρεσσο ) ,βιταμινες σε ποσοτητα που αντιστοιχει σε 150 γρ ετοιμης αυγοτροφης (οπως προτεινεται στις οδηγιες χρησης της ) κλπ .Τα χτυπαμε για λιγο με μιξερακι του καφε και στη συνεχεια ριχνουμε μεσα αλλα 20 ml κουσκους
εγω εχω χρησιμοποιησεις κατα καιρους αυτες τις τρεις συσκευασιες .Η πρωτη βρισκεται σε γνωστη αλυσιδα σουπερμαρκετ σε ολα τα μαρκετ μικρα και μεγαλα .η δευτερη που ειναι και πιο μικροκοκκη δυστυχως μονο στα μεγαλα μαρκετ της εταιριας και η τριτη παντου και εχει το πλεονεκτημα να ειναι και βιολογικη με μονο 1.8 το μισο κιλο εναντι 1 .2 ευρω των αλλων δυο 

οταν το κουσκους απορροφησει τα προσθετα και το νερο ,τοτε το ανακατευουμε με κουταλι με 100 gr τριμμενου αυγοψωμου και η αυγοτροφη μας ειναι ετοιμη για να δοθει στα πουλια σε ποσοτητα 1 κουτ .του γλυκου ανα ημερα στο καθενα

οταν το κουσκους απορροφησει τα προσθετα και το νερο ,τοτε το ανακατευουμε με κουταλι με 100 gr τριμμενου αυγοψωμου και η αυγοτροφη μας ειναι ετοιμη για να δοθει στα πουλια σε ποσοτητα 1 κουτ .του γλυκου ανα ημερα στο καθενα

Η συγκεκριμενη αυγοτροφη ,εχει το πλεονεκτημα οτι υπερκαλυπτει τις ημερησιες αναγκες του πουλιου σε βιταμινη d3 και ασβεστιο ,αλλα και βιταμινη Α που περιεχει το γαλα χωρις λακτοζη ,που ειναι μαλιστα χαμηλων λιπαρων .Ο συνδιασμος των αλευρων σιταριου ,βρωμης και καλαμποκιου ,δινει πληροτητα βιταμινων Β ,ιχνοστοιχειων αλλα και αμινοξεων αφου οπου υστερει το ενα ,συμπληρωνεται απο το αλλο .Το αιαθεριο ελαιο πορτοκαλιου και ο γλυκανισος κανουν ελκυστικο σε αρωμα και γευση το κεικ -βαση .Το αρωμα πορτοκαλιου μπορει να δοθει και με ξυσμα καλα πλυμμενων φλουδων πορτοκαλιου (μια κουταλια της σουπας ειναι μια χαρα ) .Ο γλυκανισος βοηθα και στην χωνεψη και ηρεμει τα εντερα .

Μπορει να τροποποιηθει για καθε ειδος πουλιου .

Σε καναρινια κοκκινου παραγοντα σε εποχές που το κιτρινο δεν επιτρέπεται στη διατροφη τους .αντικαταστουμε το καλαμποκαλευρο και τους 8 κροκους των αυγων με 4 επιπλεον ασπραδια και 200 ml αλευρι σογιας ή τριμμενου κιμα σογιας

Σε καρδερινες βαζουμε επιπλεον + 2 αυγα + 50 ml καλαμποκαλευρο + 50ml αλευρι βρωμης

Σε παραδεισια και παπαγαλους μικρους αφαιρουμε 4 απο κροκους απο τα 8 αυγα

Αν δεν προσθετουμε το φουσκωμενο κουσκους ,μπορουμε εκτος νερου να την αφρατευουμε με ελαχιστη ποσοτητα Κεφιρ

Η χρήση του Κεφίρ στη διατροφή των πουλιών μας

Μπορουμε ολες τις εποχες να προσθετουμε και να ανακατευουμε με το κουταλι 1 κουταλια της σουπας τριμμενα βοτανα ή τριμμενη ριγανη 
Μίγμα αποξηραμένων βοτάνων σε σκόνη για την αυγοτροφή

Για του θιασωτες του σιμιγδαλιου (υπαρχει σε καποιες συνταγες ιταλικες για ιθαγενη ) ειτε αντικαθιστουν μερος του αλευρου σιτου (ή και πληρως ) με σιμιγδαλι (δινει οτι περισσοτερο θρεπτικα μπορει να δωσει το σιμιγδαλι σαν κεντρικο τμημα του σπορου ) ειτε αφρατευοντας 100gr τριμμενου κεικ με 20 ml σιμιγδαλι καβουρντισμενο ελαφρως στο τηγανι (οπως οταν κανουμε χαλβα ) και περιχυμενου οπως ειναι ζεστο με 1-2 κουταλιες της σουπας γαλα .το μιγμα σιμιγδαλιου -γαλακτος το ανακατευουμε με κουταλι με το τριμμενο κεικ και προσθετουμε ειτε τριμμενο με πηρουνι ειτε ανακατευοντας σε μουλτι και ενα βρασμενο κροκο αυγου ,για να μην μειωθουν οι πρωτεινες του μιγματος

About these ads