Στη φύση θα συναντίσουμε βότανα που απο τους αρχαίους χρόνους είχαν χρησιμοποιειθεί με διάφορους τρόπους για την αντιμετώπιση ασθενειών στους ανθρώπους και στα ζώα.Γνωστά στον ελλαδικό χώρο για τη  αντιβακτηριακή δράση τους βότανα  ήταν και είναι  μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Θυμάρι (thymus vulgaris)

Tο  ΘΥΜΑΡΙ περιέχει αιθέριο έλαιο σε ποσοστό 1-2 % και κύριο συστατικό του είναι η θυμόλη,  έχει δε χρήσεις στην αρωματοποιία και στην οδοντιατρική. Έχει αντιμικροβιακή δράση και χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλοιφών κατά των βακτηρίων των πληγών. Στη φαρμακευτική επίσης χρησιμοποιείται στη παρασκευή φαρμάκων κατά του βήχα και παθήσεων του αναπνευστικού. Το θυμάρι στην θεραπευτική του χρήση είναι τονωτικό και δυναμωτικό. Χρησιμοποιείται κατά της ατονίας του πεπτικού συστήματος, στον χρόνιο κατάρρου, κατά της λευκόρροιας και της αμηνόρροιας. Είναι ακόμη αντισπασμωδικό, καπνισμοί θυμαριού κατευνάζουν το λουμπάγκο. Κατά της δυσπεψίας και των αερίων. Αντισηπτικό, απολυμαντικό, κατευναστικό στη βρογχίτιδα, τον κοκκύτη και του επίμονου βήχα. Είναι ακόμη κατά των πονόδοντων, Αποσμητικό που βοηθά τον ύπνο. Είναι κατά των αυτοδηλητηριάσεων, κατά της διάρροιας, της δυσεντερίας και αντιπυρετικό. Υπάρχουν και καλλωπιστικές ποικιλίες που καλλιεργούνται σε διάφορους κήπους.

Ρίγανη (Origanum Vulgare)

Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.

Παράλληλα η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, τα thymol και carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.

Δίκταμο  (Origanum dictamnus)

Το αιθέριο έλαιο με προέλευση τα βράκτια τόσο του καλλιεργούμενου όσο και του άγριου φυτού εμφανίζει ασθενή αντισταφυλοκκοκική δράση. Αντίθετα το αιθέριο έλαιο των φύλλων τόσο του καλλιεργούμενου όσο και άγριου φυτού εμφανίζει αξιοσημείωτη δράση.  Εκτός από κυτταροτοξική, το αιθέριο έλαιο του Origanum dictamnus εμφανίζει και εντομοκτόνο δράση. Ο Δίκταμος χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αντι-αιμοραγική, επουλωτική ουσία, τελευταία επιβεβαιώθηκε η δράση του κατά του έλκους του στομάχου. Η αντιοξειδωτική δράση του υδατικού εκχυλίσματος είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι εμφανής η δυνατότητα εκμετάλευσης της στη βιομηχανία τροφίμων ως συντηρητικού. Οι χρήσεις που αναφέρονται στην βιβλιογραφία είναι ώς πεπτικό, αντιμικροβιακό, αντισηπτικό, ανθελμινθικό ,αντιαιμορραγικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό, σπασμολυτικό, καταπραϋντικό των στομαχικων πόνων και των νευρικών διεγέρσεων. Έχει αναφερθεί επίσης ότι διευκολύνει την κατάκλιση (έγκυες) και ως αντιεπιληπτικό.  Το αιθέριο έλαιο έχει επίσης και οικονομική σημασία στην οινοποιία και στην κοσμετολογία.

Απο έρευνες που έχουν γίνει διαπιστώθηκε οτι τα αιθέρια έλαια που περιέχουν θυμόλη και καρβακρόλη έχουν ισχυρή και ευρέους φάσματος δράση σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις.πάνω στην αντιβακτηρική δράση των αιθέριων  ελαίων που περιέχονται στη ρίγανη αλλά και στο θυμάρι  αποδείχθηκε οτι είναι αποτελεσματικά εναντίον των στελεχών

Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Escherichia coli,
Pseudomonas aeruginosa,  Salmonella typhimurium , η ζύμη Candida
albicans Aeromonas hydrophila
, Bacillus amyloliquefaciens, B. brevisB. subtilis, Corynebacterium xerosis, Enterococcus faecalis, , Klebsiella pneumoniae, Listeria monocytogenes, Micrococcus luteus, Mycobacterium smegmatis, Proteus vulgaris,  and Yersinia enterocolitica

ΠΗΓΕΣ :

http://www.iama.gr/ethno/thymus_files/thymus_Daferera-Tarantilis-Polusiou.pdf

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6S-48BC0B5-1&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=53609e15bb0a7e23502323a45d840d3b

http://forum.pigeonbasics.com/v-print/m-1137449737/

http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://forum.pigeonbasics.com/v-print/m-1137449737/&ei=vwCPSZbfJpid-gal4LCFCw&sa=X&oi=translate&resnum=8&ct=result&prev=/search%3Fq%3DPLANT%2BESSENTIAL%2BOILS%2BCOCCIDIA%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26hs%3DYIC

http://www.pjbs.org/ijps/fin671.pdf

http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://www.pjbs.org/ijps/fin671.pdf&ei=35-OSaCbK4mS-gaKg42FCw&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.pjbs.org/ijps/fin671.pdf%26hl%3Del%26sa%3DG

http://www.freepatentsonline.com/6106838.html

http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://www.freepatentsonline.com/6106838.html&ei=HZ-OSc-NMcam-ga348mJCw&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.freepatentsonline.com/6106838.html%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26hs%3DKn5

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6R-4SMF046-2&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=8b673c5413839a3e6b091617d201b0cf

http://orego-stim.com/Portals/0/OS_Technical_Bulletin_07(June06).pdf

Σκόρδο (GARLIC)

Για πάρα πολλά χρόνια το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Ο βολβός του σκόρδου χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αφυδατωμένο, ή ως εκχύλισμα. Το σκόρδο έχει υψηλή συγκέντρωση σε ενώσεις θείου, οι οποίες αποτελούν τις ενεργές ουσίες. Οι κυρίες ουσίες που περιέχει το σκόρδο είναι η αλλισίνη και η αλλισινάση. Οι δύο αυτές ουσίες βρίσκονται στο σκόρδο ξεχωριστά και δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Όταν το σκέλος του σκόρδου σπάσει, οι δύο αυτές ουσίες ενώνονται και δημιουργείται η αλλισίνη.Η αλλισίνη είναι η ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν την προσθήκη του στο φαγητό, προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη. Σύμφωνα με έρευνες, η αλλισίνη είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, τα οξέα του στομάχου και η θερμότητα εμποδίζουν την ενζυμική δράση της αλλισινάσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μικρότερη ποσότητα αλλισίνης και κατά συνέπεια, το σκόρδο σε μαγειρεμένη μορφή να έχει λιγότερο ισχυρή θεραπευτική δράση.

ΠΗΓΗ

http://www.garlic-central.com/antibiotic.html

http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://www.garlic-central.com/allicin.html&ei=HgePSb41w576BqqRqJ8L&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.garlic-central.com/allicin.html%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26hs%3DT3r

ΕΧΙΝΑΚΙΑ (ECHINACEA PURPUREA )

Η  Εχινάκια  είναι ένα φυτό το οποίο εχει ουσίες που ενργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και το κάνουν ετοιμοπόλεμο στις εισβολές παθογόνων οργανισμών.Εχει δράση κυρίως προληπτική και επιβοηθητική  σε περίπτωση ασθένειας.Στα παρακατω λινκ υπάρχουν πληρη στοιχεία για τη χρήση της  στους ανθρώπους αλλά και δυο (τα τελευταία) με αναφορές  στα πτηνά.Το ενα για τη χρήση της και το δεύτερο κάνει αναφορά οτι οι σπόροι του φυτού ελκουν σε αυτο τα πουλιά!!

 
http://www.elixnet.gr/pages/feb/M03.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Echinacea
http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Echinacea&ei=dWeUSa_uG8mH-gbD-aSPCQ&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://en.wikipedia.org/wiki/Echinacea%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26hs%3DeiL
http://www.geocities.com/artofwise/HealingHerbs2.html
http://www.exoticbird.com/gillian/echinacea.html
http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://www.exoticbird.com/gillian/echinacea.html&ei=2GiUSc6KHZKj-gaG9aSGCQ&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dechinacea%2Bbirds%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26hs%3DgTg%26sa%3DX
http://gardening.about.com/od/choosingperennialplants/ig/Perennials-for-New-Gardeners/Echinacea–Cone-Flowers.htm
http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://gardening.about.com/od/choosingperennialplants/ig/Perennials-for-New-Gardeners/Echinacea–Cone-Flowers.htm&ei=2GiUSc6KHZKj-gaG9aSGCQ&sa=X&oi=translate&resnum=3&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dechinacea%2Bbirds%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26hs%3DgTg%26sa%3DX

ΑΓΚΙΝΑΡΑ  ( Cynara scolymus- Artichoke)

Η Αγκινάρα  περιέχει την ουσία κυναρίνη (Cynarin)  και μεγάλη  ποσότητα φλαβονοειδών  που όπως μπορείτε να δείτε στίς πιο κάτω ιστοσελίδες έχουν ευεργετική δράση στην προστασία του συκωτιού ενώ βοηθούν και στην αποτοξίνωση ενός ζωικού οργανισμού.

http://www.rain-tree.com/artichoke.htm

http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://www.rain-tree.com/artichoke.htm&ei=RVmXSePEEI-N_gaYkdmKCg&sa=X&oi=translate&resnum=2&ct=result&prev=/search%3Fq%3DCynara%2Bscolymus%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26hs%3DCv9

http://en.wikipedia.org/wiki/Artichoke

http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Artichoke&ei=RVmXSePEEI-N_gaYkdmKCg&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3DCynara%2Bscolymus%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26hs%3DCv9

Ταραξάκο (ραδίκι) (Taraxacum officinale)

Το γνωστό μας ραδίκι πέρα πό τη μεγάλη του θρεπτική αξία έχει συν των αλλων φαρμακευτικών ιδιοτήτων και την τόνωση του ήπατος(συκωτιού) ακόμα και στα πρώτα στάδια κιρρώσεως!! Σχετικές με αυτό και πολλές άλλες πληροφορίες μπορούμε να δούμε εδώ:

 

http://laspistasteria.wordpress.com/2008/11/16/taraxacumofficinale/

http://www.iama.gr/ethno/eth_trip.html

ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ -ΑΓΚΑΘΙ ΜΑΡΙΑΣ (MILKTHISTLE – Silybum marianum)

Το γαιδουράγκαθο ή αλλιώς αγκάθι Μαρίας όπως επίσης είναι κυρίως γνωστό στη γειτονική Ιταλία περιέχει μια ουσία τη συλιμαρίνη (κυρίως οι σπόροι) που επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τα τεράστια οφέλη της στην θεραπεία του συκωτιού (   βλέπε και εδω http://jk21.yooblog.gr/?p=13  )

http://en.wikipedia.org/wiki/Blessed_milk_thistle

http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Blessed_milk_thistle&ei=4WSXSfSiPMzD_gb24ZiRCg&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3DSilybum%2Bmarianum%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26hs%3DXMV

http://www.botanical-online.com/cardomariano.htm

http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=es&u=http://www.botanical-online.com/cardomariano.htm&ei=cmWXSe7jLYOZ_gaBj8CBCg&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dcardo%2Bmariano%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26hs%3DZj

ΜΠΡΟΚΟΛΟ  (BROCCOLI)

Το μπρόκολο  εκτός απο την μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμινες και ιχνοστοιχεία που περιέχει  ειναι και μια βασική φυσική πηγή της ουσίας  σουλφοραφάνης  (Sulforaphane) που  σύμφωνα με έρευνες έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες ακόμα και σε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια  ,καθώς επίσης και αντικαρκινικές!!

http://www.birdsnways.com/wisdom/ww50eiii.htm

http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://www.birdsnways.com/wisdom/ww50eiii.htm&ei=joymSbGaIsqM_gbpivnUDw&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.birdsnways.com/wisdom/ww50eiii.htm%26hl%3Del%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26hs%3DfP0

http://www.e-natural.gr/default/main_back.asp?mode=show&type=anakalypseis&id=53

http://en.wikipedia.org/wiki/Sulforaphane

http://www.nationmaster.com/encyclopedia/Sulforaphane

http://www.elliniki-ygeia.gr/sin_plin/mprokolo.php