Ενα θέμα που με έχει απασχολήσει πάρα πολύ είναι η υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων  στη διατροφή των πουλιών την περίοδο της προετοιμασίας της αναπαραγωγής.Τα  συνθετικά σκευάσματα που κυκλοφορούν για τα πουλιά μας έχουν  περιεκτικότητες πάνω απο τις ημερήσιες ανάγκες τους (κάτω ομως απο τα τοξικά όρια) που σε άπειρα χέρια μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία τους αν δεν τηρηθούν πιστά οι οδηγίες χρήσης σε ποσότητα αλλά κυρίως σε ημέρες  χορήγησης .

Αυτό όμως συμβαίνει συχνά ειδικά σε περιπτώσειςπου τα πουλια δεν ζευγαρώνουν εύκολα απο τη λαθεμένη αντίληψη οτι η βιταμινη Ε και το σελήνιο είναι αφροδισιακά (πυρωτικά στη γλώσσα  των εκτροφέων)  ενώ η δράση τους είναι ενισχυτική της γονιμότητας και αντιοξειδωτική .Η χορήγηση συνεχίζεται μεγαλύτερο διάστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα υπερφόρτωσης του οργανισμού τους.

Θεωρώ οτι η πρόταση για χρησιμοποίηση φυσικών συμπληρωμάτων αυτών των ουσιών που ναι μεν είναι υπερεπαρκή για τα πουλιά μας ,δεν είναι όμως υπερβολικά,είναι ο καλύτερος  τρόπος αντιμετώπισης μιας αντίληψης που δεν ξεριζώνετε εύκολα.

Τέτοια  τρόφιμα είναι για  τη βιταμινη Ε το φύτρο του σιταριού

που υπάρχει στους βλαστωμένους σπόρους και περιέχει αρκετη ποσοτητα ΣΙΤΕΛΑΙΟΥ (WHEAT GERM OIL)  αλλά και το ίδιο το ΣΙΤΕΛΑΙΟ

http://en.wikipedia.org/wiki/Wheat_germ_oil

http://www.nutritiondata.com/facts/fats-and-oils/505/2

που υπάρχει έτοιμο σε μπουκαλάκι συνήθως των 250 ml στα καταστήματα βιολογικών ειδών .Η προσθήκη του στην αυγοτροφή    (   http://jk21.yooblog.gr/?p=3 )  είναι μία καλή λύση!

Στο εξωτερικό οπως μπορούμε και εδώ να δούμε το σιτέλαιο είναι κάτι που ήδη χρησιμοποιείται στα πουλιά  συντροφιάς!

http://images.google.gr/images?hl=el&client=firefox-a&rls=org.mozilla:el:official&q=wheat%20germ%20oil%20birds&lr=lang_el&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

Το ΣΕΛΗΝΙΟ υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες στους ξηρούς καρπούς αλλά ιδιέταιρα στο βραζιλιάνικο φιστίκι ( brazil nut )

http://en.wikipedia.org/wiki/Brazil_nut

http://ods.od.nih.gov/factsheets/selenium.asp

http://www.eufic.org/page/el/page/LS/fftid/Brazil-nuts-may-be-effective-in-improving-selenium-status/

ενω εδω

http://netlife.gr/talk/viewtopic.php?t=134&sid=3d4356adf4240e413724954a6cdf9dd3

αναφέρει

<<…Μία χούφτα περιέχει 1.000 mg σεληνίου, ενώ οι περισσότερες τροφές που θεωρούνται καλές πηγές, όπως το συκώτι, μας δίνουν περίπου 100 mg…>>  !!

Εξίσου σημαντικές πηγές είτε βιταμίνης Ε είτε σεληνίου και ας μην είναι οι μεγαλύτερες ειναι η σπιρουλίνα ,η μαγιά μπύρας και η γύρη που ήδη έχουν αρχίσει να εισάγονται απο εκτροφείς στην διατροφή των πουλιών.

Advertisements