Κάθε καλοκαίρι και φέτος ιδιαίτερα, όσοι διατηρούν πουλάκια σε εξωτερικούς χώρους αλλά καμμιά φορά (ανοιχτά παράθυρα έχουμε) και σε εσωτερικούς ,αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα κουνούπια και όχι μόνο ,που δυστυχώς είναι και φορείς επικίνδυνων και μεταδοτικών ασθενειών.

Το σκέυασμα που ακολουθεί είναι με χρήση βοτάνων με εντομοαπωθητική δράση ή των αιθέριων έλαιων τους που μπορούμε να βρούμε εύκολα και ειναι πιο σίγουρα αποτελεσματικά.

Χρειαζόμαστε
200 ml οινόπνευμα διαφανές   (οχι το καθαρό ,για εντριβές)
2 κουταλιές της σούπας γλυκερίνη
2 κουταλιές λεβάντα
2 κουταλιές βασιλικό
2 κουταλιές δενδρολίβανο

2 τρόποι  παρασκευής

α) πιο αποτελεσματικό αλλά θέλει κάποιες μέρες να ετοιμαστεί

Αφήνουμε για 10 μέρες σε ένα μπολ κλειστό μέσα στο οινόπνευμα όλα τα βότανα και ανακινούμε κάθε μέρα.Στο τέλος στραγγίζουμε και προσθέτουμε τη γλυκερίνη και αναμιγνύουμε να γίνει ομοιογενές (ανακινούμε πριν από κάθε χρήση)

Λιγότερο ισχυρό αλλά άμεσα διαθέσιμο

Βράζουμε τα βότανα ώστε να μείνει λίγο νερό( εκχύλισμα) και  αφου το στραγγίσουμε το αναμιγνύουμε με το οινόπνευμα και τη γλυκερίνη

Αντκαθιστωντας  τα βότανα με 2 σταγόνες από τα αντίστοιχα αιθέρια έλαιά τους  και το οινοπνευμα με νερο το εντομοαπωθητικό  γίνεται άμεσα και ισχυρό . Επίσης αιθέριο έλαιο σιτρονέλλας είναι ιδανικό αν βρούμε και προσθέσουμε στο σκεύασμα μας

Ψεκάζουμε νωρίς το απόγευμα τα κλουβιά .Δεν υπάρχει πρόβλημα αν ελαφρώς ψεκαστούν και τα πουλιά ,σαφώς όχι όμως στα μάτια!!!

Advertisements