Είναι συχνό φαινόμενο και ειδικά σε περιόδους μετά από διαγωνισμούς ,να εμφανίζεται λίπος στην περιοχή της κοιλιάς (και πιο σπάνια και στο στήθος) των πουλιών.Αυτό οφείλεται είτε σε διατροφή με υψηλή ποσόστοση λιπαρών στη διατροφή τους ,είτε σε προδιάθεση του πουλιού ,είτε και στα δύο σε συνδιασμό με χαμηλή κινητικότητα του πουλιού λόγω μικρού κλουβιού ή προδιάθεσης του χαρακτήρα του.Η υπερβολικά παχυντικού χαρακτήρα διατροφή του πουλιού ,στούς απλούς χομπίστες οφείλεται σε συχνή χρήση των λεγόμενων sticks (παστέλι με σπόρους) και στην συχνή παροχή στα πουλιά των λεγόμενων <<κίτρινων και κόκκινων >> βιταμινών οι οποίες στην ουσία είναι μπισκότο με μπόλικη ζάχαρη και άγνωστης προέλευσης χρωστικές που μπορεί να επιβαρύνουν το συκώτι των πουλιών.Στους εκτροφείς που προετοιμάζουν καναρίνια για συμμετοχή σε κάποιο διαγωνισμό ,η εμφάνιση λίπους οφείλεται είτε στην παροχή ενισχυμένου με λιπαρούς σπόρους μίγματος ,ειδικά αν η ενίσχυση αυτή είναι υπερβολική (μία αύξηση λιπαρών απο 25% σε ένα μίγμα σε 40% το μέγιστο ειναι επαρκέστατη για την προσφορά τόσο των παρεχόμενων απο αυτούς τους σπόρους ,όσο και των σηματικότατων για το φτέρωμα και το κελάηδησμα των πουλιών << ωφέλιμων λιπαρών οξέων>> ),αλλά και στην υπερβολική παροχή πολυβιτανούχων σκευασμάτων πέρα από την προτεινόμενη σε διάστημα και ποσότητα απο την κατασκευάστρια εταιρία (κάτι που συνηθίζεται δυστυχώς λόγω ημιμάθειας απο αρκετούς στο χώρο) ,που δημιουργεί συσσώρευση των περίσσειων  λιποδιαλυτών βιταμινών στο συκώτι των πουλιών.Αυτό έχει σαν συνέπεια την κακή λειτουργία του και τον μη σωστό μεταβολισμό του λίπους.

Η προτεινόμενη δίαιτα που ακολουθεί αποτελεί μία λύση αν ακολουθηθεί πιστά.Το καναρίνι μας όταν χάσει το επιπλέον λίπος πρέπει να επανέλθει στο καθημερινό νορμάλ διαιτολόγιο σταδιακά και φυσικά να αλλάξει κάποια λάθη στην προηγούμενη διατροφή του.Μόνο έτσι τα αποτελέσματα θα είναι μόνιμα.Η δίαιτα είναι τέτοια που παράλληλα δεν θα στερήσει άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία του καναρινιού μας.Τέτοια είναι τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα και οι απαραίτητες πρωτείνες.

Η πρώτη δραστική αλλαγή θα γίνει στο μίγμα σπόρων που του παρέχουμε.Θα αποτελείται πια μόνο απο αμυλούχους σπόρους  .Είτε σκέτο καναρινόσπορο (ασπούρι -κεχρί ),

είτε ανάμειξή του με βρώμη ή Millet ( 80% καναρινόσπορος+ 20 % (millet +βρωμη) αντίστοιχα ).Δίνουμε μόνο ένα κουτάλι του γλυκού (και μάλιστα ρηχό) ανά ημέρα  γιατί αν το πουλί φάει περισσότερο  αν η ενέργεια που δίνει η αμυλούχα τροφή δεν ξοδευτεί απο το πουλί ,μετατρέπεται στον οργανισμό του στο τέλος της ημέρας σε λίπος .Στο μίγμα θα προσθέσουμε

και perilla (περίλλα )

ή chia   (κία )

σε ποσοστό 5 %  ,για να του παρέχουμε τα απαραίτητα λιπαρά οξέα,εφόσον αυτό δεν γίνει  μέσω  παροχής στη διατροφή του φύτρων (βλαστημένων σπόρων -βλέπε σχετικό άρθρο σην κατηγορία <<διατροφή >> ) .Τα φύτρα αυτά (απο σιτάρι ,κινόα ή αμάρανθο)  τα δίνουμε μέσω της ειδικής αυγοτροφής  που πρέπει να χορηγούμε καθημερινά ώστε να ενισχύσουμε την πρωτείνη που έχει μειωθεί λόγω της παροχής μίγματος σπόρων φτωχότερων σε σχέση με τους λιπαρούς που κοπήκανε.

Η αυγοτροφή αυτή θα φτιαχτεί τοποθετώντας σε συσκευή  τύπου <<μούλτι>> 1 δάχτυλο  (2 cm)   έτοιμο τρίμμα φρυγανιάς (έχουν τα μάρκετ ) και το ασπράδι μόνο ενός καλά βρασμένου αυγού (12 λεπτά ) και θρυμματίζοντά τα.Στην αυγοτροφή αυτή προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας φύτρα (βλαστωμένους σπόρους) που έχουμε απο πρίν ετοιμάσει (αλλιώς όπως είπαμε χορηγούμε στο μίγμα σπόρων περίλλα ή chia ).Δίνουμε καθημερινά 1 ρηχό κουτάλι του γλυκού .Σε καμμιά περίπτωση δεν χορηγούμε έτοιμη αυγοτροφή ή φρέσκο αυγο πού δεν έχει αφαιρεθει ο κρόκος.Αυτό είναι σημαντικό γιατι η έτοιμη αυγοτροφή λόγω του κρόκου και της ζάχαρης  που περιέχει είναι πιο παχυντική απο αυτήν που περιγράψαμε με σκέτο ασπράδι.Το ασπραδι του αυγού είναι σκέτη πρωτείνη υψηλης βιολογικής αξίας και νερό.Την αυγοτροφή τη διατηρούμε έως πέντε μέρες στο ψυγείο.

Παράλληλα ,ειδικά αν το πουλί έχει προδιάθεση στην πάχυνση του προσθέτουμε υποχρεωτικά στη διατροφή του καθημερινά ραδίκι (αγριοραδικο ταραξάκο είναι το ιδανικό) ή μπρόκολο.Πέρα απο τα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικότατα στα δυο αυτά λαχανικά ,υπάρχουν ουσίες (ειδικά στο αγριοράδικο -το πικρό που λένε στις λαικές) που αποτοξινώνουν τον οργανισμό και το συκώτι ειδικά του πουλιού .Αν μάλιστα είναι η εποχή που μπορούμε να βρούμε φρέσκιες αγγινάρες στη λαική ,του παρέχουμε συχνά και φύλλα που συνήθως οι έμποροι πετάνε ,όχι γιατι ειναι δωρεάν φυσικά ,αλλά γιατί εκεί βρίσκεται η ουσία << κυναρίνη >> που καθαρίζει το συκώτι.Πιο ιδανικό για αυτή την δουλειά είναι η παροχή σε ξέχωρη ταίστρα ,αν μπορουμε να τον βρούμε ,του σπόρου <<αγκάθι Μαρίας >> (είδος γαιδουράγκαθου) που περιέχει την ουσία σιλυμαρίνη που δρά αναγεννητικα στο συκώτι .Αν το πουλί δεν τον τρώει τον θρυμματίζουμε στην αυγοτροφή που φτιάξαμε.Την σημασία όλων αυτών των φυτικών τροφών μπορούμε να τη δούμε και σε σχετικό άρθρο στην κατηγορία << το φαρμακείο της φύσης>> της παρούσας ιστοσελίδας.Τα παρέχουμε πάντα καλά πλυμμένα και στεγνά.

Ένας τρόπος να αυξήσουμε την ταχύτητα καύσης των λιπών του πουλιού είναι μέσω αύξησης του μεταβολισμού του.Αυτό μπορεί να γίνει παρέχοντας του καθημερινά αντι νερού ,ροφήματος απο πράσινο τσάι που είναι γνωστό ότι έχει την ιδιότητα  αυτή (εννοείται αφού κρυώσει και καινούργιο κάθε μέρα ).Ο τυχόν χρωματισμός της κουτσουλιάς με πιο πράσινο χρώμα ,αν δεν συνοδεύεται απο διάρροια ,δεν πρέπει να σας ανησυχήσει ,γιατι οφείλεται στο ρόφημα αυτό και στα άλλα χορταρικά.Εναλλακτικός τρόπος καψίματος αυξημένης ποσότητας λίπους μπορεί να επιτευχθεί με την  προσθήκη στην αυγοτροφή κατά την παρασκευή της 1 κουταλιού του γλυκού λεκιθίνης (υπάρχει σε μαγαζιά με βότανα ,μπαχαρικά κλπ στην ευρυπίδου στο κέντρο της Αθήνας) που είναι γνωστός λιποδιαλύτης.

Όταν το λίπος του πουλιού φύγει ,τότε το μίγμα  σπόρων επανέρχεται στην κανονική του σύσταση δίνοντας για μισό μήνα (στην ίδια πάντα ποσότητα) μιγμα καναρινόσπορου και κανονικού μίγματος (50% +50%) και μετά το κανονικό μόνο.Αυγοτροφή δίνουμε την κανονική πια (φτιαχτή με πληρες αυγό ή έτοιμη ) σε κανονικά επίπεδα ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής .Δυο φορές την εβδομάδα που σταδιακά αυξάνεται σε κάθε μέρα τους 2 μήνες  πριν την αναπραγωγή ,στο μεγάλωμα των νεοσσών και στην πτερόροια .Στη συνέχεια ελέγχουμε ανά βδομάδα την κοιλιά του πουλιού για εναπόθεση λίπους  και αν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο τότε επανεφαρμόζουμε τη δίαιτα με μίγμα σπόρων  ξανα 50%+50%  εως ότου φύγει.

Δεν σταματάμε ποτέ τη χορήγηση συχνότατα λαχανικών και φρούτων!! Έχουμε πάντα σε ευρύχωρα κλουβιά τα πουλιά μας!!!!!

ΚΑΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ!!!!