Εδώ και καιρό σε συζητήσεις σε φόρουμ για καναρίνια και άλλα οικόσιτα πτηνά με θέμα τις αυγοτροφές,διαπίστωσα ότι αρκετά άτομα παρότι συμφωνούν στην ανωτερότητα σε ποιοτικά συστατικά μιας προσεγμένης συνταγής ,σπιτικής αυγοτροφής ,δεν προχωρούν στο να φτάξουν και να κάνουν χρήση διότι το φρέσκο αυγό που προσθέτουμε την κάνει ικανή για χρήση λίγες μόνο ημέρες.Έτσι συνήθως χρησιμοποιούν έτοιμη ξηρή αυγοτροφή ,στην οποία προσθέτουν στην ποσότητα που τους είναι απαραίτητη  για 4-5 μέρες ,φρέσκο αυγό.Η συνταγή που ακολουθεί έρχεται να καλύψει ποιοτικότερα και αυτή την ανάγκη.Είναι μια συνταγή παρασκευής αυγόψωμου που διατηρείται στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα και που εύκολα θρυμματίζεται  για να μετατραπεί σε μια πολύ καλή ξηρή αυγοτροφή ,που μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καή βάση για συνταγές αυγοτροφής με βάση την ξηρη αυγοτροφή .Είτε όταν χορηγήται σκέτη με προσθήκη βραστού φρέσκου αυγού,είτε προστίθεται σε ράσκ ή κους κους τα οποία χρησιμοποιούνται για να απορροφούν το νερό στο οποίο διαλύουμε διάφορα συμπληρώματα.

χρειαζόμαστε

500 ml αλεύρι ολικής άλεσης
3 αυγά
1 κουταλιά μέλι
70 ml λαδι (εγώ βάζω μίγμα σιτέλαιου και σησαμέλαιου για ποικιλία λιπαρών οξέων και βιταμίνη Ε )
2 κουταλίες baking powder
1 κουταλιά ρίγανη

Ανακατεύουμε στο μούλτι το αλεύρι ,τα τσόφλια των αυγών ,τη ρίγανη και την baking powder και κρατάμε το μίγμα σε ένα μπόλ.
Χτυπάμε στο μούλτι το εσωτερικό των αυγών ,το μέλι ,και το λάδι .
Ανακατεύουμε τα υλικά και τα ψήνουμε είτε σε μία φόρμα  στο φούρνο ,είτε τα τοποθετούμε εξ αρχής σε ψωμοπαρασκευαστή που κάνει εκείνος όλα τα υπόλοιπα.

Όταν το μίγμα ψηθεί (δεν θέλει πάνω απο 3/4 της ώρας ) το αφήνουμε να κρυώσει.Στη συνέχεια κόβουμε όση ποσότητα θέλουμε και τη θρυμματίζουμε με τα χέρια μας.Η αυγοτροφή μας είναι έτοιμη και διατηρείται για αρκετό καιρό στο ψυγείο(πάνω απο μήνα)  ή και για μήνες στην κατάψυξη  σε σακούλα τροφίμων .

 

Το ίδιο και περισσότερο το άκοπο  αυγόψωμο

Η διατροφική της σύσταση είναι τέτοια ώστε να μην είναι παχυντική.Αν λάβουμε υπόψη μας τα θρεπτικά στοιχεία των βασικών συστατικών

http://en.wikipedia.org/wiki/Egg_(food)

http://www.nutritiondata.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5828/1?quantity=0.25

http://www.nutritiondata.com/facts/sweets/5568/2

που μας δίνουν τιμές για τα συστατικά της αυγοτροφής %

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ        ΛΙΠΑΡΑ           ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

10.3g          1.0 g                    76.3g αλευρι ολικης

12.6gr          10.6                    1.12               αυγο

0gr           100 gr                     0gr                λαδια

τότε  αν κάνουμε τους πιο κάτω υπολογισμούς συνολικό βάρος    = αλεύρι 500γρ +  αυγο 180 γρ (3χ60 ) + λαδι 70γρ =750 γρ

έχουμε οτι τα λιπαρά είναι  :

απο το λάδι γύρω στα   93 γρ και το αυγό γύρω στα   19 γρ  δηλαδη σύνολο σχεδον 112 γρ σε συνολικο βαρος  750 γρ που αντιστοιχει σε ένα 15 %  το πολύ.

Αν θέλουμε να μειώσουμε την ποσότητα των λιπαρών αυτό μπορεί να γίνει προσθέτοντας στη συνταγή 1-2 ασπράδια παραπάνω οπότε έχουμε μείωση των λιπαρών με αύξηση πρωτείνης ,ενώ μια προσθήκη επιπλέον μελιού αυξάνει τα σάκχαρα (υδατάνθρακες)

ΑΥΓΟΤΡΟΦΗ ΕΤΟΙΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΦΡΕΣΚΟΥ ΑΥΓΟΥ

ΑΥΓΟΨΩΜΟ τριμμένο σε πιο λεπτή υφή με χρήση συσκευής τύπου  <<μούλτι>

* αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τη βιταμίνη Ε του σιτέλαιου (που μειώνεται με τη θέρμανση) μπορούμε (αρκεί το άλλο λάδι να αποτελεί τα 3/4 του συνολικού μίγματος λαδιού ) να το προσθέσουμε αφού ψηθεί το αυγόψωμο είτε όταν το τρίψουμε στο μούλτι ,είτε τοποθετόντας το στο νερό και χτυπώντας τα λίγο με μίξερ του φραππέ λίγο πριν προσθέσουμε κουκούς ή ρασκ .Έτσι απορροφιέται ομοιόμορφα απο τα υλικά αυτά!

* Αν κατά την ανάμειξη των υλικών το μίγμα δεν έχει μορφή ανάμεσα σε ζύμη ψωμιού και κεικ ως προς την υδαρότητα αλλά είναι πολύ στεγνό ( ειδικά αν τα αυγά δεν είναι πολύ μεγάλα) τότε προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να γίνει πιο λασπερό.