Η συνταγή αυτή μπορεί να αποτελέσει μια εύκολη λύση για τη δημιουργία βάσης αυγοτροφής για καναρίνια στα οποία οι χρωστικές του κρόκου του αυγού δημιουργούν πρόβλημα στο χρωματισμό τους.Είτε στην περίδο ταίσματος των νεοσσών όπου έχουμε τη δημιουργία των πρώτων φτερών ,είτε κατά την περίοδο της πτερόροιας.Είναι μια λύση όπου οι ζωικές πρωτείνες του αυγού δεν εκλείπουν αφού περιέχει ασπράδια αυγών που αποτελούνται απο  καθαρή πρωτείνη και νερό.Τα ασπράδια μπορούν να μπούν είτε κατα τη δημιουργία της βάσης (αυγόψωμο) ,είτε αν θέλουμε να τα προσθέτουμε στην άνευ αυγού  τριμμένη βάση  ,με τη μορφή βραστού σφιχτού αυγού ,όποτε ετοιμάζουμε  την 4-5 ημερών διατήρησης , φρέσκια αυγοτροφή .

χρειαζόμαστε

500 ml αλεύρι ολικής άλεσης
6 ασπράδια
1 κουταλιά μέλι
70 ml λαδι (εγώ βάζω ελαιόλαδο και  σησαμέλαιο για ποικιλία λιπαρών οξέων και προσθέτω μετά το ψήσιμο στο τριμμένο μίγμα 2 κουταλιές της σούπας ανά 200 ml τρίμματος ,για χορήγηση της βιταμίνης  Ε  χωρίς απώλειες λόγω θερμότητας)
2 κουταλίες baking powder1 κουταλι σόδα (σκόνη- μαγειρκής)
1 κουταλιά ρίγανη

Ανακατεύουμε στο μούλτι το αλεύρι ,τα τσόφλια των αυγών ,τη ρίγανη,την σόδα και την baking powder και κρατάμε το μίγμα σε ένα μπόλ.
Χτυπάμε στο μούλτι το εσωτερικό των αυγών (μόνο ασπράδια ),το μέλι ,και το λάδι .
Ανακατεύουμε τα υλικά και τα ψήνουμε είτε σε μία φόρμα  στο φούρνο ,είτε τα τοποθετούμε εξ αρχής σε ψωμοπαρασκευαστή που κάνει εκείνος όλα τα υπόλοιπα.Αν δεν βάλουμε απο την αρχή τα ασπράδια αλλά τα προσθέτουμε με τη μορφή βραστού αυγού ,τότε βάζουμε στο μίγμα αντίν των ασπραδιών 80-100 ml νερού

Όταν το μίγμα ψηθεί (δεν θέλει πάνω απο 3/4 της ώρας ) το αφήνουμε να κρυώσει.Στη συνέχεια κόβουμε όση ποσότητα θέλουμε και τη θρυμματίζουμε με τα χέρια μας.Η αυγοτροφή μας είναι έτοιμη και διατηρείται για αρκετό καιρό στο ψυγείο ειδικά αν είναι και χωρίς ασπράδια περισσότερο και από την αυγοτροφη του λινκ που ακολουθεί

http://jk21.yooblog.gr/?p=47

ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΒΑΣΗ ΑΥΓΟΤΡΟΦΗς ΔΙΧΩΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΥΓΟΥ

* Η σημερινή συνταγή χωρίς ασπράδια μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της πιο πάνω του αυγόψωμου σαν βάση άνευ αυγού για όλα τα καναρίνια όταν θέλουμε το αυγό να το χορηγούμε πρόσθετα μετά ,με τη μορφή φρέσκου αυγού

Η ΑΥΓΟΤΡΟΦΗ έτοιμη πια ,με την προσθήκη βραστου αυγού ,γύρης και σιτέλαιου