Λατρεύω τα πουλιά! Ποτέ δεν έλειψαν από το σπίτι μας! Είτε σαν οικόσιτα, είτε σαν ωδικά σε κλουβί, είτε σαν ελεύθερα και αλανιάρικα πλασματάκια που έβρισκαν καταφύγιο στην αυλή μας. Από τις πιο αγαπημένες και χαλαρωτικές δραστηριότητές μου, είναι το bird watching.  Απολαμβάνουμε τη παρατήρηση των πουλιών όχι μόνο στους φυσικούς τους βιότοπους κατά τις περιηγήσεις μας ανά την Ελλάδα, αλλά ακόμα και στην αυλή του σπιτιού μας.

Με τον ερχομό του χειμώνα περιμένουμε με χαρά την επίσκεψη των μικρών φτερωτών μας φίλων. Ένας μικρός καρβουνιάρης είναι ταχτικός επισκέπτης, ενώ ο κοκκινολαίμης θρασύτατος σκαλίζει με επιδεξιότητα το χώμα για να χορτάσει με τα μικρά σκουληκάκια του κήπου. Οι λευκοσουσουράδες κάνουν παρέλαση τις αρχές του Οκτώβρη σουλατσάροντας άφοβα ακόμα και δίπλα από τα αυτοκίνητα. Τα σπουργίτια είναι μόνιμοι κάτοικοι και χαιρόμαστε να τα παρακολουθούμε να παίρνουν τα αμμόλουτρά τους το καλοκαίρι και να δροσίζονται στις μικρές λιμνούλες  που σχηματίζονται στην αυλή το φθινόπωρο.

Τον χειμώνα με τα χιόνια δεν διστάζουν να τρυπώσουν στην κουζίνα και να κλέψουν λίγο σουσαμάκι από το κουλούρι που απέμεινε. Πολλές φορές καραδοκούν στην αμυγδαλιά και μόλις φυσήξω τα σποράκια από τα καναρίνια και τα παπαγαλάκια μου, κάνουν ομαδική εφόρμηση. Τους φυλάω πάντα τα ψίχουλα που περισσεύουν από το τραπέζι και πολλές φορές τους περιμένουν οι έξτρα νοστιμιές. Σιτάρι και καλαμπόκι! Γίνεται πραγματικός χαμός!

Την άνοιξη παρατηρώ συχνά τα χελιδόνια να φτερουγίζουν πάνω από το σπίτι μας κυνηγώντας κουνούπια και μύγες. Είναι πραγματικοί εξολοθρευτές! Έχουν χτίσει φωλιές σε μια γειτονική έρημη οικοδομή και είναι σκέτη απόλαυση να τα παρατηρεί κανείς να κάθονται στην σειρά στα καλώδια της ΔΕΗ.

Το καλοκαίρι μας επισκέφτηκε ένας καλόγερος. Καταφέραμε να τον διακρίνουμε  στα πυκνά φυλλώματα της αμυγδαλιάς από το δυνατό του και ξεχωριστό ηχόχρωμα του κελαηδήματός του.

Καρδερίνες και φλώροι έρχονταν πολύ συχνά, αλλά τον τελευταίο καιρό οι εμφανίσεις τους στον κήπο λιγοστεύουν.

Κάποτε ερχόταν και ένας σπίνος αλλά δεν έρχεται πια.

Κάθε χρόνο η γειτονιά μεταμορφώνεται. Ολοένα και περισσότερα κτίσματα ξεφυτρώνουν και δυστυχώς ο φυσικός βιότοπος των πουλιών  ολοένα και συρρικνώνεται. Κάτι το παράνομο κυνήγι των αγρίων πουλιών, κάτι η ρύπανση της ατμόσφαιρας, κάτι η έλλειψη της ευαισθητοποίησης για τα απειλούμενα είδη πουλιών, έχουν μειώσει πολύ τον αριθμό των φτερωτών επισκεπτών μας.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας, σε κάθε αλσάκι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας θα δούμε να πεταρίζουν γύρω μας ένα σωρό πουλιά. Αρκεί μόνο να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά για να τα εντοπίσουμε. Κινούνται ανάμεσά μας, τρυπώνουν στις αυλές μας, κρύβονται στους θάμνους και μας χρησιμοποιούν για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Κάποια από αυτά είναι πιο ευπροσάρμοστα, ενώ άλλα είναι πιο διστακτικά. Για να καταφέρουμε να τα παρατηρήσουμε καλύτερα χρειάζεται να αναπτύξουμε την ικανότητα της παρατηρητικότητας, της υπομονής και της ηρεμίας.

Επιθυμώντας να συνεχίσουμε να νιώθουμε αυτή την ξεχωριστή χαρά, ακολουθούμε τις οδηγίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και φτιάχνουμε αυτοσχέδιες ταΐστρες και ποτίστρες. Για να βρίσκουν οι μικροί μας φίλοι φαγητό και νερό για να δροσίζονται και να απολαμβάνουν το  μπάνιο τους. Τις κρεμάμε πάντα σε ψηλό σημείο ή τις στηρίζουμε σε κάποιο πάσαλο σε σημείο δυσπρόσιτο για τα τετράποδα αρπακτικά. Έχουμε αφήσει τις φυλλωσιές στους θάμνους να φουντώσουν για να βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο κάποια είδη πουλιών.

Το ομορφότερο από όλα όμως η δημιουργία φωλιών για τα πουλιά. Οι περισσότερες προσπάθειές μας απέβησαν άκαρπες προς το παρών και όσες φωλίτσες και αν φτιάξαμε δεν στάθηκαν ικανές να βρουν ενοίκους.

Η όλη διαδικασία της δημιουργίας τους όμως μας έδινε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση  καθώς όλες αυτές οι ενέργειες ευαισθητοποιούν μεγάλους και παιδιά, αυξάνουν το αίσθημα σεβασμού προς το περιβάλλον, μας μαθαίνουν να αγαπάμε και να προστατεύουμε τα πουλιά, να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας και να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας να γίνουν ώριμοι, υπεύθυνοι και ενεργοί προστάτες της φύσης.

Μετά από πολλές προσπάθειες ελπίζουμε φέτος να αξιωθούμε να δούμε επισκέπτες στην νέα μας φωλίτσα. Με την βοήθεια της ΕΟΕ που για πρώτη φορά φέτος μας πρότειναν ένα πρωτότυπο και ξεχωριστό δώρο: μια ξύλινη τεχνητή φωλιά την οποία συναρμολογήσαμε και σκοπεύουμε σύντομα να βάλουμε στην αυλή μας για να προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες και ένα φιλόξενο περιβάλλον για τα πουλιά που ζουν πλάι μας.  Ελπίζω πως σύντομα θα έχω την χαρά να μοιραστώ μαζί σας  πολύ όμορφες εμπειρίες.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα δείτε την συναρμολόγηση της φωλιάς, η οποία αποτελείται από 6 ξύλινα κομμάτια, βίδες και οδηγίες για την κατασκευή της.

Η διαδικασία της συναρμολόγησης διαρκεί από 30-45 λεπτά. Η φωλιά μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα προφυλαγμένο σημείο από τον αέρα, την βροχή τον δυνατό ήλιο και φυσικά τα αρπαχτικά.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Κατασκευή φωλιάς αρχικό στάδιο

Κατασκευή φωλιάς

<img class=»aligncenter size-full wp-image-413″ src=»http://ecoview.gr/wp-content/uploads/2010/02/texnhtes-folies3.jpg» alt=»Φωλιά

Advertisements