Θρυμματισμ</p

Η παρακάτω συνταγή αυγόψωμου έχει την επαρκή ποσότητα αυγού ώστε να χρησιμοποιηθεί από μόνο του σε θρυμματισμένη μορφή σαν αυγοτροφή .Η μοναδική προτεινόμεη τροποποίηση είναι αφού ετοιμασθεί να προστεθεί πριν δοθεί στα πουλιά ,σε πιο αφράτη μορφή (αλλά όχι λασπερή ) με την προσθήκη ελάχιστου μελόνερου στην αντίστοιχη  ποσότητα.Επίσης αν κάποιος θέλει να δώσει μέσω αυτής επιπλέον φρεσκοβρασμένο αυγό ,τότε πρέπει να προσθέσει και ποσότητα αμυλούχου υλικού (κουσκους ,ρασκ ή φρυγανιά ) ώστε να διατηρηθούν οι διατροφικά σωστές αναλογίες.Με χρήση κουςκους ή ρασκ μπορεί να διαλύσει και τυχόν πρόσθετα συμπληρώματα στο νερό που θα απορροφήσουν.Για ένα επιπλέον αυγό  θα προσθέσει 1 δαχτυλο υψος φρυγανιά στο μούλτι όπου θα τα ανακατέψει .Αν κάνει χρήση κουκσκους ή ρασκ θα βάλει σε 50 ml νερου τα συμπληρώματα  του να διαλυθούν (εγω το κανω με μιξεράκι του καφέ ) και θα αφήσει να απορροφηθουν  για 10-20 λεπτα ανάλογα αν περιέχουν μέσα λιπαρη -ελαιούχα ουσία ή όχι (εγώ βάζω 1κουτ γυρη,10 ml σιτέλαιο ,1 κουτ μαγια μπυρας,1 κουταλιά μέλι και λίγο προβιοτκό και πότε πότε ελάχιστη σπιρουλίνα ) .Αυτά θα τα αναμίξει με ποσότητα θρυμματισμένου αυγόψωμου 2 δαχτύλων ύψος σε μουλτι.

η συνταγή για το αυγόψωμο είναι

250 ml αλεύρι σίτου απο σκληρο σιτάρι (τύπου χωριάτικο) ή ί δια ποσότητα σιμιγδάλι ψιλο

3 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι ολικής άλεσης  (ισως και λιγο περισσοτερο ώστε το τελικό μίγμα να είναι ένας πολύ πυκνός-σφιχτός χυλός)

6 μετρια αυγά (χωρίς τσόφλι -αν θέλουμε το ψήνουμε και το θρυμματίζουμε ξέχωρα )

70 ml σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο

1μισυ φάκελλο baking powder

Μέλι αν δεν μας πειράζει να μειωθούν τα θρεπτικα συστατικά του από τη θέρμανση ,βάζουμε 2 κουταλιες της σούπας .Αλλιώς το βάζουμε λίγο λίγο σαν μελόνερο στο θρυμματισμένο αυγόψωμο

Ζυμώνουμε και αφήνουμε μισή ώρα να ηρεμήσει .Μετά ψήνουμε σε φόρμα στους 180 βαθμούς όση ώρα χρειάζεται κάθε φούρνος .Εγώ το ετοιμάζω σε ψωμοπαρασκευαστή (ΠΑΡΤΕ και σεις να τρώνε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ τα παιδιά σας!!!) .Οταν κρυώσει θρυμματίζεται εύκολα με το χέρι ή το μούλτι ,ανάλογα με πόσο λεπτόκοκκη την θέλουμε την αυγοτροφή μας.

Ψημμένο αυγόψωμο με κομμένη την πάνω επιφάνεια όπου διακρίνεται το εσωτερικό του