Πρόσφατα σε μια συζήτηση μου με τον συγγραφέα του άρθρου αναφερθήκαμε και στο θέμα που το παρακάτω άρθρο του ,διαπραγματεύεται.Ομολογώ  δείχνει να είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον που έρχεται να συμπληρώσει  ότι γνωρίζαμε για την δράση των προβιοτικών στα πουλιά και που εδώ

http://jk21.yooblog.gr/?p=15

ειχα προσπαθήσει να συγκεντρώσω (ελπίζω επαρκώς )

Ακολουθεί το άρθρο  του Βασίλη Σελέκου (Ζωοτεχνολόγου )  .

Πηγή : www.greeksinger.gr

 

EΝΕΡΓΟΙ  ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (EFFECTIVE – MICROORGANISMS). Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΜ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΠΤΗΝΩΝ.

Τα μικρόβια είναι μικρά όντα, ορατά ή αόρατα με το μικροσκόπιο, που προέρχονται από την κατώτατη βαθμίδα του ζωικού και φυτικού βασιλείου.

Ο όρος μικροοργανισμός είναι κατά κάποιο βαθμό ευρύτερος διότι περιλαμβάνει εκτός από τα μονοκύτταρα όντα και πολυκύτταρα, τα οποία όμως αποτελούνται μόνον από ένα είδος κυττάρων, δίχως διαφοροποίηση.


Συνήθως οι δύο παραπάνω όροι χρησιμοποιούνται ταυτόσημα κάθε φορά που αναφερόμαστε σε πρωτόζωα, μύκητες, βακτήρια και ιούς.

Οι μικροοργανισμοί είναι πολύ διαδεδομένοι στην φύση. Βρίσκονται παντού, στον αέρα, στο έδαφος, στα σπίτια, στα ενδύματα, καθώς και σε όλες τις κοιλότητες του σώματος των ανθρώπων, των ζώων και των πτηνών.

Διαιρούνται σε δύο κατηγορίες:

1. στους αναερόβιους οι οποίοι δεν απαιτούν οξυγόνο για την επιβίωσή τους και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν τον λακτοβάκιλο ανάπτυξης και άλλα είδη εντερικών βακτηρίων, ζυμογόνα (ζυμογόνοι μικροοργανισμοί ή βακτήρια ζύμωσης), θειικομειωτικά βακτήρια, χλωροβακτήρια και φαιοπράσινα φωτοσυνθετικά βακτήρια και

2. στους αερόβιους οι οποίοι απαιτούν οξυγόνο για την επιβίωσή τους και περιλαμβάνουν τα κυανοφύκη, τα αζωτοβακτήρια, το βάκιλο subtilis, τα οξοβακτήρια, τα μεθανογόνα και τα θειοβακτήρια.

Η πλειοψηφία των μικροοργανισμών που υπάρχουν στον πλανήτη μας σήμερα είναι αερόβιοι

Ο προορισμός των μικροοργανισμών στην φύση και στο περιβάλλον των ζώων και των πτηνών είναι τεράστιος, διότι με τα ένζυμα αυτών γίνεται η αποσύνθεση των πολυσύνθετων ζωικών ή φυτικών ουσιών σε απλούστερες (CO2, NH3, N2).

Δίχως τους μικροοργανισμούς η νεκρή ζωική και φυτική ύλη θα ακινητοποιούνταν και δεν θα υπήρχε ελπίδα να επανέλθει στον κύκλο της ζωής και να εξυγιανθεί το περιβάλλον.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (ΕΜ)

ΕΜ είναι τα αρχικά γράμματα των λέξεων ΕΝΕΡΓΟΙ – ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. Στα αγγλικά  EFFECTIVE – MICROORGANISMS.

Οι ΕΜ είναι μια σύνθετη καλλιέργεια χρήσιμων φυσικών μικροοργανισμών, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των τροφίμων.

Αποτελούνται κυρίως από μαγιά (ζυμομύκητες),  βακτήρια γαλακτικού οξέως και βακτήρια φωτοσύνθεσης.

Οι ΕΜ αναπτύχθηκαν από τον Ιάπωνα Δόκτορα Teruo Higa Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου του Ριουκίου στην Οκινάβα.

Ο Δόκτορας Higa ανακάλυψε έναν τρόπο με τον οποίο μικροοργανισμοί διαφορετικών ειδών, μπορούν να συνυπάρχουν και πέτυχε την καλλιέργεια παραπάνω από 80 διαφορετικών μικροοργανισμών, που προέρχονται από 10 είδη που ανήκουν σε πέντε διαφορετικές οικογένειες.

Οι αερόβιοι και αναερόβιοι μικροοργανισμοί  στην καλλιέργεια των ΕΜ, συνυπάρχουν ομαλά, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και πρακτικά (σαν καλλιέργεια), κάτι που συνιστά ίσως και το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό των ΕΜ.

Με την χρησιμοποίηση των ΕΜ, τα χημικά απολυμαντικά και τα φάρμακα, παύουν να είναι απαραίτητα. Ωστόσο οι ΕΜ δεν είναι απολυμαντικό, ούτε αντιβιοτικό. Επίσης δεν αποτελεί ιατρικό προϊόν, ούτε γενετικά τροποποιημένο, ούτε παθογενές.

Η χρησιμότητα των ΕΜ επεκτείνεται σε τομείς όπως στην διατροφή των κατοικίδιων πτηνών και των πτηνών συντροφιάς, στην απολύμανση και διαχείριση των απορριμμάτων τους, στην απολύμανση και επεξεργασία του νερού τους κλπ.

ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΜ

Στην φύση υπάρχουν δύο βασικές «κατευθύνσεις» μεταλλαγών. Η μία είναι αυτή της αναζωογόνησης και η άλλη αυτή της αποσύνθεσης. Στην 1η περίπτωση, η ζωή είναι δυναμική και διατηρείται στην υγιή της κατάσταση. Στην 2η οι μορφές της ζωής αποσυντίθενται και μολύνονται, με επακόλουθο την ασθένεια και τον θάνατο.

Οι μικροοργανισμοί καθορίζουν σε ποια από τις δυο καταστάσεις θα οδηγηθεί η ζωή.

Το 1981 ο Δόκτορας Higa, έπειτα από πολλά χρόνια πειραματισμών, ανακάλυψε ότι:

1. Οι μικροοργανισμοί της ίδιας «κατεύθυνσης» συνυπάρχουν αρμονικά όταν βρίσκονται στον κατάλληλο συνδυασμό.

2. Η πλειοψηφία των μικροοργανισμών έχει την τάση να υιοθετεί την κατεύθυνση της ομάδας η οποία υπερτερεί σε έναν συγκεκριμένο χώρο.

3. Οι μικροοργανισμοί συστρατεύονται είτε με την τάση της αναζωογόνησης, είτε με αυτήν της αποσύνθεσης, ανάλογα με το είδος των μικροοργανισμών που υπερισχύει.

Όπως αναφέραμε οι ΕΜ αποτελούνται κυρίως από βακτήρια τριών ειδών:

1. Μαγιά (ζυμομύκητες)

Προκαλεί ζύμωση οργανικών υλικών και παράγει βιταμίνες και αμινοξέα.

2. Βακτήρια γαλακτικού οξέως

Προκαλούν ζύμωση της οργανικής ύλης και παράγουν οργανικά οξέα, τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογενών μικροοργανισμών.

3. Βακτήρια φωτοσύνθεσης

Αποτελούν τους παράγοντες κλειδί στους ΕΜ, βοηθώντας στην διατήρηση της ισορροπίας με άλλους χρήσιμους μικροοργανισμούς, επιτρέποντας σε όλους να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται.

Τα βακτήρια φωτοσύνθεσης, φωτοσυνθέτουν στο χώμα όπως και στο νερό. Χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια, παράγουν αντιοξειδωτικές ουσίες, αμινοξέα, σάκχαρα, βιταμίνες όπως C και E και φυσικές ενεργές ουσίες που ευνοούν την ανάπτυξη των έμβιων οργανισμών, μεταξύ αυτών και των ωφέλιμων βακτηρίων.

Με την ανάπτυξη του πληθυσμού των φωτοσυνθετικών βακτηρίων, αναπτύσσεται και ο πληθυσμός άλλων ωφέλιμων μικροοργανισμών, πράγμα που προωθεί την εξυγίανση του περιβάλλοντος.

Συνεπώς η δράση των ΕΜ βασίζεται σε δύο σημαντικές αρχές:

Στην αρχή της επικράτησης και την αρχή της ζύμωσης.

1. Η αρχή της επικράτησης

Γενικά υπάρχουν 3 είδη μικροοργανισμών:

Οι αποσυνθετικοί (εκφυλιστικοί) μικροοργανισμοί

Οι ουδέτεροι μικροοργανισμοί

Οι συνθετικοί (αναζωογονητικοί) μικροοργανισμοί

Οι αποσυνθετικοί  μικροοργανισμοί παράγουν άμεσα ή έμμεσα ουσίες οι οποίες ενεργοποιούν τα διάφορα είδη της οξείδωσης, η οποία δημιουργεί τις ελεύθερες ρίζες που επιφέρουν τον εκφυλισμό και τον θάνατο.

Οι ουδέτεροι μικροοργανισμοί αποτελούν την μεγαλύτερη ομάδα και ακολουθούν την ομάδα που επικρατεί. Όταν λοιπόν σε ένα περιβάλλον επικρατούν οι αποσυνθετικοί μικροοργανισμοί, οι ουδέτεροι ακολουθούν τους αποσυνθετικούς και έτσι κυριαρχεί η αποσύνθεση και ο εκφυλισμός.

Στην πτηνοτροφία, αλλά και σε μεγάλες ερασιτεχνικές ή εμπορικές εκτροφές πτηνών συντροφιάς, ο συνωστισμός και η ελλιπής καθαριότητα, δημιουργούν συχνά ένα περιβάλλον, στο οποίο επικρατούν οι αποικοδομητικοί μικροοργανισμοί, με αποτέλεσμα την εξέλιξη των διάφορων ασθενειών.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε μικρές εκτροφές ενός ή περισσότερων κατοικίδιων ζώων ή πτηνών, καθώς και πτηνών συντροφιάς, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.

Η συχνή χρήση των αντιβιοτικών σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει δημιουργήσει ανθεκτικά στελέχη μικροβίων.

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί ΕΜ αποτελούνται μόνο από αναζωογονητικούς και εποικοδομητικούς μικροοργανισμούς οι οποίοι συμβάλλουν στην αναγέννηση. Έχουν την δύναμη να εμποδίσουν άμεσα και έμμεσα την αποσύνθεση και την σήψη, να διατηρήσουν ζωηρό και υγιές το περιβάλλον και να δημιουργήσουν διάφορες βιοενεργές ουσίες.

Όταν σε ένα περιβάλλον (π.χ εκτροφείο) ή οργανισμό (π.χ στο έντερο των πτηνών), επικρατήσουν (με χρήση ΕΜ), οι εποικοδομητικοί μικροοργανισμοί, οι ουδέτεροι ακολουθούν επίσης την ομάδα της πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη και την αναγέννηση.

2.  Αρχή της ζύμωσης

Όπως προείπαμε, παντού υπάρχουν βακτηριακές διαδικασίες. Έτσι τα απορρίμματα διαλύονται και μετατρέπονται συνήθως και πάλι σε χρήσιμες ύλες. Αυτή η διαδικασία όμως είναι δυνατόν να λάβει χώρα μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, ανάλογα με το ποιοι μικροοργανισμοί κυριαρχούν, ποια θρεπτική ουσία είναι διαθέσιμη, την θερμοκρασία κτλ. Με αυτόν τον τρόπο εξαρτάται η δημιουργία αποσύνθεσης ή ανασύνθεσης. Συνχρόνως παράγονται διάφορες ουσίες και η ενέργεια χάνεται.

Τα υλικά που παράγονται από αυτήν την διαδικασία, είναι δυνατόν να διαφέρουν πολύ όσον αφορά την θρεπτική τους αξία.

Υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ των οξειδωτικών (αεροβίων) και των ενζυμωτικών (αναερόβιων) διαδικασιών αποσύνθεσης. Στις ενζυματικές διαδικασίες υπάρχει επίσης μια ακόμα διαφορά μεταξύ χρησίμου ζύμωσης (ωρίμανση) και βλαβερής ζύμωσης (σήψης).

Πολλές από αυτές τις διαδικασίες είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν συγχρόνως.

Οξείδωσις

Η οξέιδωσις είναι μια διαδικασία κατά την οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν οργανικά μόρια αεροβίων. Κατά την διαδικασία αυτή προκύπτουν διαλυτές ανόργανες θρεπτικές ουσίες, οι οποίες είναι δυνατόν να απορροφηθούν άμεσα από τον οργανισμό. Παράλληλα παράγεται διοξείδιο του άνθρακος (CO2) και πολλή θερμότητα, καταναλώνοντας πολλή ενέργεια.

Βλαβερή ζύμωση ή σήψη

Είναι η διαδικασία κατά την οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί αποικοδομούν αναεροβίως πρωτεΐνες, οπότε προκύπτουν δύσοσμα και ημιαποσυντιθεμένα προϊόντα ανταλλαγής της ύλης, τα οποία συνήθως είναι δηλητηριώδη για τα και τα ζώα και τα πτηνά (αμμωνία, υδρόθειο, μεθάνιο κλπ). Επιπλέον αυτά τα προϊόντα μετατρέπονται και πάλι σε άλλες βλαβερές ουσίες και σχετικά αδιάλυτες ανόργανες ενώσεις.

Όταν όμως σε αυτή τη διαδικασία εμπλακούν οι φωτοσυνθετικοί μικροοργανισμοί των ΕΜ, χρησιμοποιούν (υπό αναερόβιες συνθήκες) τα παραχθέντα προϊόντα σήψης για να παράγουν πολύτιμες ουσίες. Έτσι η διαδικασία της σήψης αντιστρέφεται και οι ανεπιθύμητες οσμές εξαφανίζονται!

Χρήσιμη ζύμωση ή ωριμότης

Είναι μια αναερόβια διαδικασία κατά την οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί (που περιέχονται στα προϊόντα ΕΜ), είναι σε θέση να αποσυνθέτουν σύνθετα οργανικά μόρια σε απλές οργανικές και ανόργανες ουσίες, οι οποίες είναι δυνατόν να απορροφηθούν άμεσα από τον οργανισμό. Συγχρόνως παράγονται προϊόντα μεταλλαγής της ύλης όπως φυσικά αντιβιοτικά, ορμόνες, βιταμίνες, ένζυμα, αντιοξειδωτικές ουσίες κλπ,  τα οποία διεγείρουν την ανάπτυξη και αυξάνουν την φυσική αντίσταση του οργανισμού των πτηνών, αναστέλλοντας τις ασθένειες.

Ειδικότερα οι αντιοξειδωτικές ουσίες που παράγονται από τους ΕΜ, εμποδίζουν το οξυγόνο να παράγει ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με συγκεκριμένες ασθένειες των ζώων και των πτηνών.

Η δράση των αντιοξειδωτικών ενάντια σε εξαιρετικά μολυσματικές ασθένειες των πτηνών όπως η κοκκιδίωση και η ψευδοπανώλη, είναι γνωστή και τα αντιοξειδωτικά έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην καταπολέμηση αυτών των ασθενειών.

Η τεχνολογία των ΕΜ, παράγει μια ευρεία ποικιλία αντιοξειδωτικών ενζύμων, που έχουν επιπλέον την δυνατότητα να διατηρούν τις τροφές των πτηνών φρέσκες (αναστέλλοντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων), για μεγάλη χρονική περίοδο.

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΜ

EM – FKE

Γενική περιγραφή – αποθήκευση

Το ΕΜ – FKE είναι ένα συμπυκνωμένο υγρό μείγμα ωφέλιμων μικροοργανισμών, οι οποίοι βρίσκονται μεμονωμένα ελεύθεροι στην φύση. Αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από βακτήρια γαλακτικού οξέος, μαγιάς και βακτήρια φωτοσύνθεσης, καθώς και εκχυλίσματος βοτάνων από την αναερόβια ζύμωση των ΕΜ μαζί με επιλεγμένα βότανα.

Έχει γλυκόξινη οσμή, χρώμα κίτρινο – καφέ και PH 3,5 – 4. Χρησιμοποιείται συνήθως αραιωμένο (ή και αδιάλυτο καθώς δεν υπάρχει υπερδοσολογία), σε αναλογία που εξαρτάται από την φυσιολογία της περιοχής (αντικειμένου, οργανισμού κλπ) που θέλουμε να δράσει.

Αποθηκεύεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, χωρίς να απαιτείται ψυγείο όπως συμβαίνει με άλλα προϊόντα μικροοργανισμών.

Το προϊόν διατηρείται με αυτόν τον τρόπο ενεργό και έτοιμο προς χρήση, για ένα περίπου χρόνο χωρίς να χάσει τις ιδιότητές του.

Μετά όμως την αραίωσή του για χρήση, είναι καλό να χρησιμοποιείται μέσα σε διάστημα 3 – 6 ημερών.

Αποτελεί βιολογικό προϊόν εγκεκριμένο από πολλούς Ευρωπαϊκούς και ελληνικούς οργανισμούς πιστοποίησης.

Χρήσεις

Το ΕΜ – FKE έχει μια ευρεία εφαρμογή στην εκτροφή των πτηνών συντροφιάς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συμπλήρωμα στην τροφή και στο νερό,  προσφέροντας στον οργανισμό τους θρεπτικές και άλλες χρήσιμες βιοενεργές ουσίες, όπως βιταμίνες ένζυμα, φυτικά αντιβιοτικά, ορμόνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, υπερβιοτικά κλπ.

Η χρήση του είναι επιθυμητό να γίνετε κατόπιν επεξεργασίας του νερού με τα ΕΜ Χ κεραμικά, για την μείωση του χλωρίου που περιέχετε στο νερό.

Στην τροφή το EM – FKE μπορεί να χορηγηθεί με ένα απλό ψεκαστήρα στο μείγμα των σπόρων, της αυγοτροφής, των χορταρικών κλπ. ή σαν συμπλήρωμα στην αυγοτροφή κατόπιν ζύμωσης των ΕΜ σε πίτουρο ή άλευρα δημητριακών (βοκάσι).

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αραίωση της τροφής ανάπτυξης των νεοσσών (κρέμα) κατά το τάϊσμα με το χέρι, την απολύμανση και βελτίωση της θρεπτικής αξίας της ζωντανής τροφής (mealworms, pinkies κλπ), καθώς και για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης μούχλας, κατά την διαδικασία του φυτρώματος των σπόρων.

Με ψεκασμό ή εμβάπτιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υγιεινή (απολύμανση και καταπολέμηση των οσμών) των χώρων εκτροφής (των υλικών κατασκευής και του αέρα), των κλουβιών, των σκευών, του πόσιμου νερού, των ίδιων των πτηνών, ή μέρους του σώματός τους των αυγών κλπ.

Στα πτηνά συντροφιάς ειδικότερα, μπορούμε να ψεκάζουμε μέρα παρά μέρα (στην αρχή και αργότερα μία φορά την εβδομάδα) με ένα ψεκαστήρα τον περιβάλλοντα χώρο εκτροφής (αέρα, τοίχους, πατώματα κλπ), τα κλουβιά, τα περιττώματα και τα εξαρτήματα (καλαμάκια, ταΐστρες κλπ). Μπορούμε επίσης να ψεκάζουμε με αραιωμένο EM – FKE τα πουλιά ή να το τοποθετούμε στο νερό του μπάνιου τους.

Οι ΕΜ μπορούν να αφομοιωθούν μέσω των βλεννογόνων, με όλες τις θετικές επενέργειες και να ωφελήσουν επίσης διάφορα δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα των πτηνών.

Το υλικό της φωλιάς, η φωλιά, τα αυγά και οι νεοσσοί (όσον καιρό βρίσκονται στην φωλιά),  μπορούν επίσης να ψεκάζονται (1 – 2 ψεκάσεις) με ΕΜ – FKE.

Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε για την απολύμανση της βάσης του κλουβιού όπου συσσωρεύονται τα περιττώματα, καθώς και για τα βρώμικα σκεύη και εξαρτήματα.  Είναι θεμιτό σε αυτές τις περιπτώσεις να απομακρύνονται πρώτα τα περιττώματα (με πίεση ή μούλιασμα σε νερό), πριν την εφαρμογή των ΕΜ – .FKE. Για απολύμανση των δαπέδων του εκτροφείου, μπορούμε να σφουγγαρίζουμε ή να ψεκάζουμε με αραιωμένο EM – FKE. Για απολύμανση πληγών ή τοπικών φλεγμονών των πτηνών από μικρόβια, μπορούμε να ψεκάζουμε ή να εμβαπτίζουμε το πάσχον μέρος, με αδιάλυτο ή αραιωμένο  ΕΜ – FKE. Απολύμανση των αυγών μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί, με στιγμιαία εμβάπτισή τους σε αδιάλυτο ή αραιωμένο ΕΜ – FKE και στέγνωμα στον αέρα.

Δοσολογία

Νερό – τροφή

Περίοδο  συντήρησης: 5 – 10ml / lit νερού.

Περίοδο stress (αναπαραγωγή, 1η εβδομάδα νεοσσών, απογαλακτισμό,  καραντίνα, ασθένεια, μετά από χορήγηση φαρμάκων κλπ): 10 – 50ml / lit νερού.

Για υγιεινή εκτροφείων – εξοπλισμού κλπ.

Γενική καθαριότητα: 50 – 100ml / lit νερού.

Συντήρηση: 10 – 50 ml / lit νερού 1 – 2 φορές την εβδομάδα.

ΕΜ Χ Keramik


Γενική περιγραφή

Το 1993 αποδείχθηκε ότι μερικοί μικροοργανισμοί των ΕΜ μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες 1000 – 1500 βαθμούς Κελσίου. Έπειτα από πειραματισμούς έγινε εφικτό να σταθεροποιηθούν οι ΕΜ σε πηλό μέσο του ψησίματος, ξεκινώντας μια καινούρια τεχνολογία βασισμένη στους ΕΜ, τα ΕΜ Χ κεραμικά.

Τα ΕΜ Χ κεραμικά αποτελούν μικρά κυλινδρικά τεμάχια ειδικού πηλού (από περιοχές απολιθωμάτων), διαφόρου σχήματος και διαφορετικών χρωμάτων, μέσα στα οποία έχουν αναμειχθεί οι ΕΜ .

Χρήσεις – δοσολογία

Τα κεραμικά αυτά έχουν την ικανότητα να επαναφέρουν την ποιότητα του νερού και να δημιουργούν αντιοξείδωση, άμεσα μετά την τοποθέτησή τους στο νερό των ζώων και των πτηνών. Όσο περισσότερο μένουν μέσα στο νερό, τόσο πιο αποτελεσματική είναι και η επίδρασή τους.

Συγκεκριμένα για το πόσιμο νερό των ζώων και των πτηνών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ροζ χρώματος κεραμικά (S – Type), καθώς και τα γκρι (K – Type).

S – Type

Your browser may not support display of this image.

Τα κεραμικά αυτά αποτελούνται από ειδικό πορώδες άργιλο και ΕΜ και έχουν την ιδιότητα να περιορίζουν το χλώριο από το νερό, καθώς και άλλες βλαβερές ουσίες. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ χρήσιμα σε εκτροφεία που χρησιμοποιούν χλωριωμένο και όχι πολύς καλής ποιότητας νερό.

Διατίθενται σε συσκευασία των 50 γραμμαρίων και η διάρκεια της ζωής τους είναι 6 – 8 μήνες από την στιγμή που θα τοποθετηθούν στο νερό. Η δοσολογία τους είναι 50 γραμμάρια / λίτρο νερού, ή 2 – 4 τεμάχια κεραμικού σε ποτίστρα 50 – 100 ml αντίστοιχα.

K – Type

Your browser may not support display of this image.

Αποτελούνται από κεραμικό σε μορφή πορσελάνης και ΕΜ. Ενεργοποιούν το νερό μειώνοντας την αλκαλικότητα και ρυθμίζοντας την επιφανειακή τάση, αποκλείοντας την οξείδωση από τις υπέρυθρες ακτίνες.

Συνιστάται σε εκτροφεία που χρησιμοποιούν στάσιμο νερό από δεξαμενές και δοχεία ή ποτίστρες, καθώς και από δίκτυα ύδρευσης. Διατίθενται  σε συσκευασία των 50 γραμμαρίων και έχουν διάρκεια χρήσης 10 χρόνια, με την προϋπόθεση μια φορά στους έξι μήνες να πλένονται με διάλυμα ΕΜ και να στεγνώνουν στον ήλιο.

Η δοσολογία τους είναι 100 γραμμάρια / λίτρο νερού, ή 4 – 8 τεμάχια κεραμικού σε ποτίστρα 50 – 100 ml αντίστοιχα.

Και οι δύο τύποι μπορούν να συνδυαστούν για καλύτερα αποτελέσματα.

Σε εκτροφεία πτηνών συντροφιάς που χρησιμοποιούν απευθείας το νερό του δικτύου ύδρευσης, είναι προτιμότερο να τοποθετούνται και οι δύο τύποι

στις ποτίστρες των πτηνών, για την καλύτερη εξουδετέρωση του χλωρίου και των βλαβερών ουσιών. Στην περίπτωση αυτή η δοσολογία είναι 2 – 4 τεμάχια κεραμικών τύπου Κ και 1 – 2 τεμάχια κεραμικών τύπου S, για ποτίστρες των 50 – 100 ml αντίστοιχα.

Στην περίπτωση που το νερό αποθηκεύεται σε δοχείο, πριν να διατεθεί στα πτηνά, συνιστάτε η χρήση των κεραμικών S – Type στο δοχείο και των κεραμικών K – Type στις ποτίστρες των  πτηνών.

Το νερό που έχει επεξεργαστεί με τα ΕΜ κεραμικά διατηρεί όλες τις ιδιότητες των ΕΜ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε πολλές από τις χρήσιμες εφαρμογές που περιγράψαμε.

EM – Βοκάσι

Γενική περιγραφή

Το βοκάσι είναι Ιαπωνική λέξη που σημαίνει μείγμα (όλα μαζί).

Το ΕΜ – βοκάσι αναφέρεται σε «μείγμα» οργανικών υλικών (κυρίως δημητριακών), που έχουν υποστεί αναερόβια ζύμωση με ΕΜ, δημιουργώντας ένα προϊόν (τροφή), πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, ένζυμα, βιταμίνες και υπερβιοτικές ουσίες.

Στην αγορά είναι διαθέσιμο το ΕΜ βοκάσι που προορίζεται για κτηνοτροφική χρήση, αλλά μπορεί να αναμειχθεί και με τις μαλακές τροφές των πτηνών συντροφιάς. Το ΕΜ βοκάσι μπορεί όμως να παρασκευαστεί εύκολα και από τους εκτροφείς.

Χρήσεις – δοσολογία

Το ΕΜ βοκάσι χρησιμοποιείται στην διατροφή των πτηνών, αφού αναμειχθεί με την τροφή τους, βελτιώνοντας την αφομοίωση της τροφής, τον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό τους σύστημα και γενικά την υγεία τους.

Στα πτηνά συντροφιάς, το ΕΜ βοκάσι μπορεί να αναμειχθεί με όλους τους τύπους της μαλακής τροφής τους (αυγοτροφές – εντομοτροφές εμπορίου, μείγμα βρασμένου αυγού με φρυγανιά κλπ), αυξάνοντας την βιολογική τους αξία και τον χρόνο παραμονής  τους στις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Η μαλακή τροφή με αυγό και φρυγανιά που παρασκευάζουν οι εκτροφείς μικρών πτηνών συντροφιάς, όταν διαποτίζεται από τα αντιοξειδωτικά ένζυμα που έχουν παραχθεί από τους ΕΜ, κατά την διαδικασία της ζύμωσης του βοκάσι,  παραμείνει φρέσκια για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, τόσο στο ψυγείο όσο και κατά την χορήγησή της στα πτηνά.

Επίσης το ΕΜ βοκάσι που αναμειγνύεται με τις ξηρές αυγοτροφές, βελτιώνει εκτός από την θρεπτική τους αξία και την σκληρή υφή τους.

Οι εφαρμογές του ΕΜ βοκάσι είναι επίσης πάρα πολλές σε σχέση με την εκτροφή των πτηνών. Σε εκτροφές (καναρίνια, παπαγάλοι, περιστέρια κλπ) που διαθέτουν μεγάλους χώρους πτήσης (κλούβες) που δεν καθαρίζονται τακτικά, το ΕΜ βοκάσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υπόστρωμα στο δάπεδο του κλουβιού, δρώντας σαν «χωνευτήρι» των απορριμμάτων και των οργανικών τροφών των πτηνών, μειώνοντας στο ελάχιστο το μικροβιακό φορτίο του δαπέδου. Στην περίπτωση αυτή, επειδή οι ποσότητες του ΕΜ βοκάσι που χρειαζόμαστε είναι μεγάλες, τα οργανικά υλικά παρασκευής του μπορεί να είναι φθηνότερα όπως πίτουρο δημητριακών και καλαμποκιού για ζωοτροφή (φύραμα), σκύβαλα κλπ.

Η δοσολογία ανάμειξής του με την μαλακή τροφή, εξαρτάται από το είδος των πτηνών, την ηλικία τους και τον πληθυσμό τους.

Στα περισσότερα πτηνά συντροφιάς το ποσοστό του ΕΜ βοκάσι που μπορεί να αναμειχθεί πρακτικά ανά κιλό αυγοτροφής είναι 5 – 10%, δηλαδή 50 – 100γρ.

Σε περίπτωση που τα πτηνά είναι ασθενή ή σε στρές, το ΕΜ βοκάσι μπορεί να χορηγηθεί απευθείας στα πτηνά (χωρίς αραίωση), σε μικρές ποσότητες και για μικρό χρονικό διάστημα.

Παρασκευή – αποθήκευση

Το ΕΜ βοκάσι μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα από τους εκτροφείς με τον εξής τρόπο:

Για ποσότητα περίπου 1/2 κιλού βοκάσι, που είναι κατάλληλο για 5 κιλά αυγοτροφή, χρειαζόμαστε ένα ανάλογης χωρητικότητας πλαστικό δοχείο (½ του κιλού, που να κλείνει όσο γίνετε καλύτερα), το μείγμα των οργανικών υλικών, το ΕΜ – FKE  και μελάσα από ζαχαροκάλαμο.

Σε περίπου 50 – 100 ml ζεστού (40 – 50οC) χωρίς χλώριο νερού, κατά προτίμηση επεξεργασμένου με κεραμικά ΕΜ (η ποσότητα του νερού εξαρτάται από την υγρασία των οργανικών υλικών), λιώνουμε 1 ½  κουταλιά της σούπας μελάσα (την τροφή των ΕΜ) και προσθέτουμε ανακατεύοντας, επίσης 1 ½  κουταλιά ΕΜ – FKE.

Μέσα σε μια λεκάνη προσθέτουμε λίγο παραπάνω από ½ κιλό, από τα οργανικά υλικά που επιθυμούμε. Μπορούμε να επιλέξουμε από μια πληθώρα τροφών όπως  πίτουρο σιταριού, άλευρα δημητριακών ή σόγιας, τριμμένη φρυγανιά, αυγό σε σκόνη, αποξηραμένα και ψιλοκομμένα χορταρικά και βότανα, αλεσμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους,  κλπ, με μόνο περιορισμό τα υλικά να μην περιέχουν μεγάλα ποσοστά υγρασίας.

Η ποικιλία και η αναλογία των υλικών εξαρτάται από το είδος των πτηνών, την ηλικία τους και τον αριθμό τους (υπολογισμός κόστους), καθορίζοντας την βιολογική και θεραπευτική αξία του ΕΜ βοκάσι που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Κατόπιν ανακατεύουμε καλά (κατά προτίμηση με τα χέρια) το μείγμα των οργανικών υλικών με την ανάλογη ποσότητα του αραιωμένου σε νερό μείγμα της μελάσας και του ΕΜ – FKE, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μαλακό αλλά όχι πολύ υγρό και χωρίς σβώλους μείγμα, που το τοποθετούμε κατόπιν λίγο – λίγο στο πλαστικό δοχείο πιέζοντας καλά το υλικό για την απομάκρυνση του αέρα. Η υφή του μείγματος θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε, αν ζυμωθεί σε σχήμα σβόλου, να θρυμματίζεται με το άγγιγμα. Γεμίζοντας έτσι τελείως το δοχείο, κλείνουμε καλά το καπάκι για να γίνει η ζύμωση σε αναερόβιο περιβάλλον.

Ιδανική ζύμωση επιτυγχάνεται όταν το μείγμα έχει 45 – 55% υγρασία.

Κατόπιν τοποθετούμε το δοχείο σε ζεστό και σκοτεινό χώρο (μια θερμοκρασία δωματίου 20 βαθμών Κελσίου είναι συνήθως αρκετή). Σε 7 – 14 περίπου ημέρες οι μικροοργανισμοί θα έχουν δημιουργήσει μια βιολογικά ενεργή, θρεπτική και θεραπευτική τροφή με γλυκόξινη οσμή (η οσμή αποσύνθεσης φανερώνει ότι η διαδικασία απέτυχε).

Το ΕΜ βοκάσι μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα κλειστό δοχείο και να αποθηκευτεί σε συνθήκες δωματίου για 1 περίπου χρόνο χωρίς να χάσει σε μεγάλο βαθμό τα θρεπτικά και βιολογικά ενεργά συστατικά του.

Όλα τα προϊόντα ΕΜ είναι βιολογικά με πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή κοινότητα και από αντίστοιχους Ελληνικούς οργανισμούς.

Συμπεράσματα

Η τεχνολογία των ΕΜ στις εκτροφές κατοικίδιων πτηνών, έχουν ανοίξει καινούργιους ορίζοντες.

Οι τρεις βασικές δράσεις των ΕΜ στους παραπάνω τομείς είναι:

1. Ο καθαρισμός και η απολύμανση, δηλαδή η αποικοδόμηση των διαδικασιών της σήψης, των ενοχλητικών οσμών και των τοξικών ουσιών.

2.  Η αντιοξειδωτική ικανότητα, δηλαδή η περισυλλογή των επικίνδυνων ριζών του οξυγόνου, η οποία έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση εξαιρετικά μολυσματικών ασθενειών, όπως η κοκκιδίωση, η ψευδοπανώλη κλπ.

3. Η ζύμωση, δηλαδή η μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων σε πολύτιμες πρώτες ύλες.

Ειδικότερα στα πτηνά συντροφιάς, πολλά από τα προβλήματα που απασχολούν εκτροφείς και επαγγελματίες όπως:

– ο εύκολος, ασφαλής και φθηνός τρόπος απολύμανσης και καταπολέμησης των οσμών των εκτροφείων και των καταστημάτων, των κλουβιών, των εξαρτημάτων, των ίδιων των πτηνών και των αυγών, της τροφής, του νερού κλπ

– η αντίσταση κατά των ασθενειών και η θεραπεία χωρίς την χρησιμοποίηση αντιβιοτικών και πανάκριβων φυτικών ουσιών (βοτάνων) και υπερβιοτικών

– η αύξηση του χρόνου διατήρησης των προϊόντων διατροφής των πτηνών ( αυγοτροφής, φυτρωμένων σπόρων, φρούτων, λαχανικών κλπ) χωρίς την γρήγορη αλλοίωσή τους (ξίνισμα, μούχλιασμα κλπ) και την ανάγκη συχνής αλλαγής τους

– η εύκολη και χωρίς ψυγείο διατήρηση και αποθήκευσή προϊόντων βιταμινών και υπερβιοτικών (προϊόντα ΕΜ), χωρίς την μείωση της ποσότητας και της δραστικότητας των θρεπτικών και βιολογικά ενεργών συστατικών τους κλπ., έχουν βρει την λύση τους με τον καλύτερο τρόπο, έπειτα από την χρήση των προϊόντων ΕΜ.

Εκεί όμως που αξίζει να σταθούμε, είναι στην ικανότητα των ΕΜ να εξυγιαίνουν το περιβάλλον και να ενισχύουν τον οργανισμό των πτηνών, έτσι ώστε να περιορίζεται κατά πολύ η αναγκαιότητα χρησιμοποίησης των απολυμαντικών και των αντιβιοτικών.

Τα αντιβιοτικά ειδικότερα, θεωρούνταν ένα ανίκητο όπλο όταν πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα του 20ου αιώνα, αλλά σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς παντού στον κόσμο οι γιατροί δίνουν καθημερινά μάχη ενάντια σε πολύ ανθεκτικά στελέχη βακτηρίων.

Πρόσφατα  ο βιοχημικός Floyd Romesberg και η ομάδα του στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps στην Καλιφόρνια, έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη: Απέδειξαν ότι τα βακτήρια δεν περιμένουν τις τυχαίες διεργασίες της εξέλιξης για να σωθούν από τα βακτηριοκτόνα αντιβιοτικά. Κι αυτό γιατί τα ίδια επιταχύνουν αισθητά την διαδικασία της εξέλιξης, προκαλώντας ένα πλήθος μεταλλάξεων στα γονίδιά τους. Αν αυτό ήταν και το μόνο τέχνασμα των βακτηρίων, το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο μεγάλο. Πριν από δύο χρόνια αποδείχθηκε ότι τα βακτήρια χρησιμοποιούν και τεχνάσματα που αφορούν τον πολλαπλασιασμό τους, την ανταλλαγή δηλαδή γενετικού υλικού.

Αν ένα βακτήριο μεταλλάξει ένα γονίδιό του, έτσι ώστε να γίνει ανθεκτικό, τα υπόλοιπα μπορούν να οικειοποιηθούν αστραπιαία αυτή την ιδιότητα, καθώς το βακτήριο εκκρίνει στον περιβάλλοντα χώρο του, λίγο από αυτό το  DNA.

Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν παντού κατάλοιπα αντιβιοτικών, κάτι που σημαίνει ότι τα βακτήρια σήμερα μπορούν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση σε γονίδια ανθεκτικότητας.

Η πρόκληση λοιπόν για τους επιστήμονες είναι να φτιάξουν νέα αντιβιοτικά, με τα οποία δεν θα έχει έρθει σε επαφή κανένα είδος βακτηρίου. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι τα βακτήρια θα αποκτήσουν ανθεκτικότητα και στα νέα αντιβιοτικά, οδηγώντας δηλαδή σε ένα φαύλο κύκλο που δεν έχει τέλος.

Η τεχνολογία των ΕΜ, μιμούμενη την φύση και τους μηχανισμούς της, είναι η μόνη εύκολη και οικονομική λύση που μπορεί να δώσει τέλος σε αυτόν τον φύλο κύκλο, οδηγώντας τον πλανήτη και τα πλάσματά του  στην πραγματική και διαρκής εξυγίανση που οδηγεί στο ΕΥΖΗΝ.Βιβλιογραφία
1. EM and Pet birds. Eco Pure Magazine. December 2004.
2. EM X Ceramics. Eco Pure Magazine. December 2004.
3. Rasmus J. Έτσι γίνονται τα βακτήρια ανθεκτικά. Απρίλιος 2007, τεύχος 25 http://www.scienceillustrated.gr
4. Teruo Higa. Μια επανάσταση που θα σώσει την γη. Εκδόσεις Κέδρος, 2007

Advertisements