Σε όλους όσους επισκέπτονται συχνά το ιστολόγιό μου αλλά και τα φόρουμ στα οποία συμμετέχω και ειδικά στο παρόν ,είναι νομίζω γνωστές οι θέσεις μου ενάντια στην αιχμαλώτιση αγρίων πουλιών της πατρίδας μας. Όπως επίσης και η αποδοχή μου στην ανάγκη στήριξης της όποιας ήδη επιτυχημένης αναπαραγωγής τους μέχρι τώρα,ώστε με την εξάπλωση της να συμβάλλει έμμεσα στην ελάττωση της αιχμαλωσίας νέων πουλιών ,αρπαγμένων από τη φύση .

Κάτι που αποτελεί κακή παράδοση για τον τόπο μας και θα έκανα τα πάντα για να εξαλειφθεί. Όσο λοιπόν και αν πιστεύω ότι η εκτροφή στην αιχμαλωσία νέων ειδών ( εκτός εκείνων των ειδών που ήδη απο αιώνες κάποιοι καλώς ή κακώς ξεκίνησαν ) καλά είναι να μην ξεκινούσε ,όσο και αν είναι μια εκτροφή που εγώ επιλέγω να μην δοκιμάζω ,από τη στιγμή που είναι υπαρκτή θέλω να βάλω το δικό μου λιθαράκι στην σταθεροποίηση της, χωρίς την ανάγκη εισαγωγής νέων γεννητόρων από τη φύση .Κάτι που δυστυχώς συνεχίζει να γίνεται από αρκετούς εκτροφείς έστω και σε μικρή κλίμακα.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι και η πρόταση μου για μια συνταγή αυγοτροφής με σαφώς ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από τις υπάρχουσες έτοιμες , η οποία να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες για φυτική αλλά και ζωική κυρίως πρωτεΐνη κατα την περίοδο αναπαραγωγής στα αγριοπούλια και ειδικά στις αγαπημένες μου καρδερίνες .Τέτοια χαρακτηριστικά είναι η χρήση όχι των λεγόμενων προιόντων και υποπροιόντων αρτοποιίας που αναγράφουν στη σύσταση τους οι έτοιμες ( με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ….) αλλά άλευρων γνωστών όπως του σιτάλευρου αλλά και κάποιων με ιδιαίτερη θρετπική αξία, με ενσωμάτωση τους σε κάποιο ποσοστό στο μίγμα,τα οποία μπορούμε να βρούμε σε κάθε κατάστημα βιολογικών προιόντων .Άλευρα όπως αυτού που προέρχεται από τον σπόρο Αμάρανθο ( με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά βασικών αμινοξέων σε σχέση με τα μικρά ποσά στις άλλες φυτικές τροφές, όπως λυσίνης αλλά και μεθειονίνης και άλλων βασικών αμινοξέων ) αλλά και ισχυρότατη πηγή ασβεστίου

http://healthrecipes.com/amaranth.htm

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=dailytip&dbid=231

Επίσης της βρώμης που έρχεται να αλληλοσυμπληρώσει εκατέρωθεν ελλείψεις της ίδιας και του σιτάλευρου ,σε κάποιες βιταμίνες Β όσο και σε κάποια είδη αμινοξέων ώστε με το συνδυασμό τους να είναι η δυνατή η σύνθεση ζωικής πρωτεΐνης

αλλά και στην καινοτομία χρήσης σαλιγκαριών

ως πρόσθετη ζωική πρωτεΐνη εκτός του αυγού ,που είναι παρόμοιοι ζωικοί οργανισμοί με τα σκουλήκια αφού ανήκουν και τα δυο στα ασπόνδυλα .Αποτελούν λόγω του μεγέθους τους ,τροφή στη φύση για μεγαλύτερα πτηνά όπως οι τσίχλες .Με τον τρόπο που θα τα χρησιμοποιήσουμε μπορούν όμως άνετα να θρέψουν και μικρότερα πουλιά ,έχοντας το πλεονέκτημα του φθηνότερου κόστους σε σχέση με τα αποξηραμένα σκουλήκια και του εύκολου τρόπου εύρεσης τους ,αφού πέρα από αυτά που βρίσκουμε στη φύση ( τα οποία πρέπει να ταΐσουμε με αλεύρι για 2 μέρες και μετά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως τροφή για ανθρώπους και ζώα) μπορούμε να τα αγοράσουμε από καταστήματα βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων προερχόμενα από εκτροφές του είδους(χρησιμοποιύνται άμεσα ) .Τέλος άλλο ένα ισχυρό συν στην αξία αυτής της αυγοτροφής είναι η πρόταση ανάμειξης της με σπόρο κινόα ελάχιστα βρασμένο και στραγγισμένο του όποιου η άξια σε κάποια αμινοξέα, σημαντικά για τα πουλιά ,προσεγγίζει αυτή του αυγού ,έχοντας το προτέρημα της χαμηλής θερμιδικής άξιας χωρίς να υπολοίπεται όμως σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%B1

http://www.glosters-usa.com/alternative_to_eggs.htm

Για την παρασκευή της βάσης της αυγοτροφής θα χρειαστούμε

300γρ    αλεύρι σίτου σκληρό (τύπου χωριάτικο)

100γρ    αλεύρι βρώμης

100γρ    αλεύρι Αμάρανθου

6 αυγά ωμά (κρόκο και ασπράδι )

3 αυγά μόνο ασπράδι

30γρ ελαιόλαδο

30 γ καρθαμέλαιο (γαιδουραγκαθέλαιο – distelol από καταστήματα βιολογικών  ,ένα από τα 3 συστατικά του red mask )

http://www.buzzle.com/articles/safflower-oil-benefits.html

1 φάκελλο baking powder

2 κουταλιές της σούπας μέλι

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με κουτάλι τα 3 αλεύρια και το baking .

Σε ένα άλλο βαθύ μπολ ρίχνουμε χωρίς τσόφλι τα 6 ολόκληρα αυγά και το ασπράδι άλλων τριών αυγών .Εκεί θα ρίξουμε και τα δυο λάδια καθώς και το αραιωμένο με λίγο νερό (20 ml ) μέλι με τη βοήθεια μίξερ του καφέ .Στη συνέχεια με τη βοήθεια μίξερ που φτιάχνουμε κέικ ανακατεύουμε τα υλικά και ρίχνουμε σιγά όλο το αλεύρι έως ότου γίνει ένας ομοιόμορφος σφιχτός χυλός .Αν το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ σφιχτό όπως η ζύμη ψωμιού προσθέτουμε λίγο νερό .Αν είναι πολύ νερουλό προσθέτουμε λίγο αλεύρι.Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε με λίγη περισσότερη προσπάθεια αν αντί μίξερ ανακατέψουμε με ένα κουτάλι μεγάλο .Βάζουμε το χυλό σε ένα πυρίμαχο μπολ μεταλλικό ή γυάλινο ή σε κάποια φόρμα για γλυκό ή κέικ και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να φαίνεται ψημένο εσωτερικά (γύρω στα 3/4 ) στους 180 βαθμούς.

Όταν το αυγόψωμο μας κρυώσει ,το τρίβουμε κόβοντας το σε κομμάτια και τοποθετώντας το σε μούλτι πολυκόφτη .Το τριμμένο αυγόψωμο είναι η βάση της αυγοτροφής μας και διατηρείται για 20 μέρες σίγουρα στο ψυγείο και για μήνες στην κατάψυξη όπου μπορεί να διαχωρισθεί σε σακκουλάκια σε ποσότητες αναγκαίες για αυγοτροφή 2 -3 ημερών .Οι μέρες  διατήρησης μετά την απόψυξη πρέπει να είναι μόνο τόσες γιατί θα προσθέσουμε και τα σαλιγκάρια.

Αυτό θα γίνει ως εξής : Ξεπλένουμε με κρύο νερό καλά τα σαλιγκάρια και στη συνέχεια τα βράζουμε για 10 λεπτά .Σουρώνουμε καλά και όταν κρυώσουν είτε τα βγάζουμε  από το κέλυφος για όσους γνωρίζουν με τη βοήθεια πιρουνιού ,είτε τα σπάμε προσεκτικά και τα  αφαιρούμε από το κέλυφος ,αφήνοντας πίσω λίγο από το πίσω μέρος τους .Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μούλτι σε ποσότητα τριμμένου αυτονόμου ίση με 2 δάχτυλα ύψος (200 με 250 ml )  3 σαλιγκάρια καθαρισμένα και ενεργοποιούμε παλμικά τη συσκευή μερικές φόρες μέχρι να αναμιχτούν και να γίνουν μια μάζα με την τριμμένη αυγοτροφή. Το τελικό παρασκεύασμα διατηρείται  στο ψυγείο  και χορηγείται  σε  2 με 3  μέρες μόνο  ώστε να είναι σίγουρα φρέσκο

* στην προετοιμασία της αναπαραγωγής μπορούμε στο τριμμένο αυγόψωμο να προσθετουμε στην ποσότητα των 200 ml στο μούλτι και 1 κουταλιού του γλυκού

σιτέλαιου (  wheat germ oil )

που θα διαλυσουμε μαζι με το μέλι με το μιξεράκι του καφέ στη μικρή ποσότητα νερού

το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης Ε ( 250 mg ανα 100γρ  σχεδον 5 φορές πιο πάνω απο το ηλιέλαιο ) και

1 βραζιλιάνικου φυστικιού ( brazil nuts )

που αποτελεί ιδανική πηγή σεληνίου που δρα συνεργατικά με τη βιταμίνη Ε