Είναι γνωστό ότι στα καναρίνια κόκκινου παράγοντα απαιτείται για να πετύχουμε κόκκινους και όχι πορτοκαλί χρωματισμούς ,χορήγηση χρωστικών ουσιών (κανθαξανθίνη ,β καροτίνη και ß-apo-8′-CAROTENAL ) .Στις καρδερίνες αυτό δεν ισχύει .Ο σωστός χρωματισμός της μάσκας με το όμορφο έντονο κόκκινο χρώμα εξαρτάται απο συνδιασμό της καλής λειτουργείας του ήπατος (συκώτι ) και από την επιλογή απο αυτές στη φύση,  τροφών που εμπεριέχουν τις κατάλληλες φυσικές χρωστικές.Αυτο όμως που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οτι οι χρωστικές αυτές που προσλαμβάνουν δεν έχουν σχέση με το κόκκινο χρώμα αλλά το κίτρινο και το πορτοκαλί  ,οι οποίες όταν το συκώτι εχει υγειή λειτουργία ,μετατρέπονται εκεί σε άλλες που δίνουν την κόκκινη απόχρωση

Όπως μπορούμε να δούμε και στην έρευνα του παρακάτου συνδέσμου

http://www.ebd.csic.es/jordi/Ardea2008.pdf

<< The front of the face has a conspicuous crimson patch, which is known to be composed of four carotenoid pigments (Stradi et al. 1995): a) ε,ε-carotene-3,3′-dione, b) 3-hydroxy-ε,ε-carotene-3′-one, c) 4,4′-dihydroxy-ε,ε-carotene-3,3′-dione (isoastaxanthin),and d) 4-hydroxy-ε,ε-carotene-3,3′-dione.

Although

ε,ε-carotene-3,3′-dione and 3-hydroxy-ε ,ε-carotene-3′-one are very common yellow pigments in cardueline finches, isoastaxanthin and 4-hydroxy-ε,ε-carotene-3,3′-dione have not yet been found in any other species studied to date. These two pigments provide the red colour in the mask together with the keratin bond arrangement the pigments have in the feathers (Stradi et al. 1995).

οι χρωστικές της κόκκινης μάσκας ,είναι  κάποιες κίτρινου χρώματος χρωστικές  και κάποιες που προκύπτουν στο εσωτερικό του πουλιού ,μέσω της μετατροπής κάποιων όχι κόκκινων χρωστικών ,αλλά ανοιχτόχρωμων ξανθοφύλλων (xathophylls ) που προσλαμβάνουν απο τη φύση

Οπως μπορουμε να δούμε εδω

http://www.avianmedicine.net/cam/04nutrition1.pdf ( πινακας   4.1.17  σελ 99)

στις καρδερίνες το κόκκινο της μάσκας ενω τελικά αποτελείται απο τις χρωστικές canary xanthophylls a ,c και d   ,    η αρχική χρωστική που προσλαμβάνουν απο τη φύση για να μετατραπεί εσωτερικά σε αυτές είναι η κίτρινη λουτείνη  που μετατρέπεται στις άλλες ξανθοφύλλες εσωτερικά

( βλεπε πινακα 4.1.8  σελ 98 )

εδώ

http://www.auburn.edu/cosam/faculty/biology/hill/lab/documents/69.pdf

μπορούμε να δούμε οτι οι canary xanthophylls που αναφέρονται στο άρθρο του avianmedicine είναι αυτές που αναφέρονται και στο άρθρο της

www.ebd.csic.es/

δηλαδή οι e,e-caroten-3, 3΄- dione 3′-hydroxy-e, e-caroten-3-one

Με λιγα λόγια πέρα απο το κίτρινο των φτερών ,που και εκεί η λουτεινη ειναι καθοριστικης σημασίας , όπως μπορουμε να δούμε στον αντίστοιχο πίνακα του avianmedicine (εκεί βέβαια αναμενόμενο λογω του κίτρινου χρωματισμού της ) ,εχει και την πλέον βαρύνουσα σημασία για τον χρωματισμό της κόκκινης μάσκας !!!

Ποιος όμως είναι ο λόγος που ο χρωματισμός είτε των θηλυκών πουλιών στη φύση ,είτε των πουλιών στην αιχμαλωσία  ,δεν είναι το έντονο κόκκινο αλλα το πορτοκαλί; αν στα πουλια στην αιχμαλωσία σαφέστατα ρόλο παίζει και η έλλειψη καποιων τροφών με αρκετή λουτείνη την κατάλληλη περίοδο όπου τα ενήλικα πουλια αλλάζουν φτερά και τα ανήλικα βάφονται ,τόσο στα πουλίά αυτά, όσο και στα θηλυκά της φύσης (την περίοδο της αναπαραγωγής ) όπως θα καταλάβουμε αν διαβάσουμε το αρθρο

http://www.ebd.csic.es/jordi/Ardea2008.pdf

βασικότατο ρόλο παίζει η αύξηση λόγω στρες ,καποιων ενδοπαρασίτων (κοκκιδίων ) .Στα θηλυκά στη φύση ,στην περίοδο της αναπαραγωγής ,έχουμε αύξηση του αριθμού τους λόγω της όλης καταπόνησης των πουλιών , ανατρέποντας την ισορροπία που μέχρι τότε τα καθιστουσε σαν φυσιολογικης ύπαρξης παράσιτο ,σε χαμηλό μη παθογόνο πληθυσμοό.Στην αιχμαλωσία λόγω στρες, ειναι λογικό να έχουμε αντίστοιχο πρόβλημα και στα δυο φύλα .Η αύξηση των κοκκιδιων οδηγεί σε κακή λειτουργία του ήπατος (συκώτι ) και όχι σωστό μεταβολισμό των φυσικών χρωστικών .Κάτι τέτοιο  έχει σαν αποτέλεσμα να μην εχουμε τελικά το εντονο κόκκινο της μάσκας αλλα το ξεθωριασμένο πορτοκαλί!

Ποιες όμως μπορεί να είναι οι ενέργειες μας για να αποτρέψουμα κάτι τέτοιο στην αιχμαλωσία;  Αν πρόκειται για πουλιά γεννημενα στη φύση ο τρόπος ειναι απλούστατος και μονόδρομος .Απλά να τα αφήσουμε να γυρίσουνε εκεί που ανήκουν ,πριν τα κοκκιδια τους τρυπήσουν τα σπλάχνα …. τοτε ούτε το χρώμα ,ουτε τίποτα δεν θα εχει νόημα αν δεν το κάνουμε …. λίγα είναι τα γεννημένα στη φύση πουλιά ,που λόγω χαρακτήρα θα δεχθούν την αιχμαλωσία χωρις αυξημένο στρες ,άρα και χωρίς αύξηση των κοκκιδιων ( το στρες αλλαζει το ph του γαστρεντερικου και δημιουργει συνθηκες ευνοικοτατες για την παραφυση ανάπτυξή τους !!!)  .δεν αξιζει τον κοπο να ρισκάρουμε τη ζωη τους για να ανακαλυψουμε αν ανηκουν τα πουλιά μας σε αυτά τα λιγα …..

Αν τωρα έχουμε να κάνουμε με πουλια εκτροφης ,που απο ανηλικα δειχνουν οτι αποδεχονται πιο ευκολα την αιχμαλωσια (σε αυτο παίζει σημαντικο ρόλο το μεγαλωμα απο γονεις που και εκείνοι εχουν την ίδια αποδοχη )  και δεν δειχνουν εντονα σημαδια στρεσσαρισματος (σε αυτα η λυση ειναι η απελευθερωση σε μικρη ηλικια λιγων μηνων πριν την ληξη του καλοκαιριου σε καταλληλο βιοτοπο ) οι κατευθύνσεις που πρεπει να κινηθούμε ειναι τρεις :

Α) Η διατήρηρη των κοκκιδίων σε χαμηλούς πληθυσμούς .

Καθαριότητα που αποτρέπει την ανακύκλωση των ωοκυστων που εξερχονται στα περιττώματα ,χαμηλή υγρασια σε φυσιολογικά επίπεδα στην εκτροφή ,φυσικές τροφές όπως η ριγανη ,το θυμάρι με αντιβακτηριακες και αντικοκκιδιακες ιδιοτητες στην αυγοτροφή τους ,αλλα και εκχυλίσματα τους στο νερο μέσω σκευασμάτων που περιεχουν τα αιθερια ελαια τους (πχ την θυμολη και την καρβακρολη ) ή και ιδιοσκευασμάτων  μη αλκοολουχων σε βρωσιμη γλυκερολη (γλυκερινη)  ,τροφές απο τη φυση όπως γαιδουράγκαθα και αλλα δοσμενα σε κλωναρι ,ώστε η συλλογη τους απο τα πτηνα να δρα αντιστρεσσογόνα ,είναι οι σημαντικότεροι τρόποι για να μην αυξηθούν τα κοκκίδια .Ολα αυτα είναι η πραγματική προληψη.Προληπτικη χορήγηση κοκκιδιοστατικων φαρμακων δεν έχει νόημα αν αυτα τηρούται .Αυτο ομως που κύρια πρέπει να τηρηθει είναι η μη εισαγωγή σε εκτροφη πουλιων γεννημενων στην αιχμαλωσια ,άλλων αγριων πουλιων γεννημενων στη φυση ! Περα απο το ανήθικο του θέματος ,καθε τέτοια εισαγωγή είναι μια βόμβα στην εκτροφή ,αφου το πιασμένο πουλακι ,συντομα και κατα πασα πιθανοτατα αν δεν εχει ηδη προβλημα ,θα αποκτησει και θα το διασπειρει λογω του στρες της αιχμαλωτισης !!!

Β) Η παροχή σκευασμάτων αλλα και φυσικών τροφών με ηπατοπροστατευτικη και αποτοξινωτικη δράση (προστασια της λειτουργιας  του συκωτιου ) ,ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του,αλλα και ενισχυτικα της καλης λειτουργιας του αγγειακου συστηματος  .Τέτοιες τροφές είναι :

ο ταραξακος ειτε σαν φυτο ολόκληρο σε χλωρη μορφη ,είτε αποξηραμενος στην αυγοτροφη ,είτε σαν σκευασμα που να τον ενπεριεχει (και κυριως εκχυλισμα της ριζας του )

τα φύλλα της αγγιναρας τα οποία περίεχουν την ουσία κυναρίνη  ειτε σαν σκευμασμα που να περιεχει εκχυλισμα τους ,ειτε σαν εκχυμα ,ειτε αποξηραμενα  και τριμμενα στην αυγοτροφη

διαφορα είδη αγκαθιων με πιο γνωστο για την ηπατοπροστετευτικη και οχι μονο δραση ,το αγκαθι μαριας (silibum marianum )  λογω της ουσιας σιλυμαρινης ,οπως και ο διπσακος (teasel thistle ) αλλα και η λαππα ( burdock  – arktium lappa )

το καρθαμελαιο (γαιδουραγκαθελαιο – safflower oil ) για τα λιπαρα του ωξεα και ιδιαιτερα του ω3  αλλα και ο σπορος bella di note του φυτου oenothera biennis με μεγαλη περιεκτικοτητα σε ενα τυπο του ω6 το gla σαν τροφες που βοηθουν στην καλη λειτουργια των αγγειων και της καρδιας ,ενω για το δευτερο υπαρχουν και καποιες αναφορες για ηπατοπροστατευτικη λειτουργια .Για τον σπορο αυτο ,ειναι διαδεδομενο μεταξυ των εκτροφεων οτι δινεται στο βαψιμο λογω καποιων χρωστικων αλλα δεν υπαρχει καποια ξενη ή ελληνικη δημοσίευση που να το συσχετιζει ειτε με τη λουτεινη ,είτε με καποιο αλλο γνωστο καροτενοειδες .Οποτε μαλλον δεν συγκαταλλεγεται στην τριτη κατηγορια που ακολουθει

Γ) Η παροχη τροφων που παρεχουν καροτενοειδη και κυρια λουτεινη.Τετοιες ειναι :

Ο κροκος του αυγού.Τα ανθη των φυτων καλέντουλα και κατηφε (marigold ) αλλα και του ταραξακου καθως και του ζωχο .Είτε φρεσκα αν προτιμουνται απο τα παιδια ,ειτε αποξηραμενα και τριμμενα καλα στην αυγοτροφη με moulti-κόφτη .Το φρεσκο καλαμπόκι ,το ,μπρόκολο και το σπανακι,ο αρακάς

συμπληρωματικά της λουτείνης πρέπει να δίνονται παράλληλα και τροφές όπως ελαιουχοι σπόροι γιατί τα λιπαρά είναι αναγκαία για την απορρόφηση της .Επίσης συνεργατικά της λουτείνης πρέπει να δίνουμε τροφές πλούσιες στην πρωτείνη κερατίνη .Τροφές όπως το αυγό ,το μπρόκολο ,το σπανάκι κάποια άλλα λαχανικά που επίσης περιέχουν θειούχα αμινοξέα είναι φυσικές πηγές για τον σχηματισμό της

Στο άρθρο αυτό  http://ddr.nal.usda.gov/bitstream/10113/28661/1/IND44185015.pdf  ανακαλυψα αναλυτικά στοιχεία που μας δίνουν μερικές ιδανικές πηγές λουτείνης που μπορούμε να προσθέσουμε στο διαιτολόγιο των πουλιών μας

Κίτρινο καλαμποκαλευρο

λευκο καλαμποκαλευρο

<< << Yellow cornmeal contained 1001 and
531 mg/100 g lutein and zeaxanthin, respectively, while white
cornmeal contained negligible amounts >>

στο κιτρινο καλαμποκαλευρο (υπαρχει και ποικιλια πιο ανοιχτοχρωμη που δεν εχει τοση ποσοτητα ) η λουτεινη ειναι σε πολυ υψηλα επιπεδα των 1001 mg ανα 100 αλευρου

(στον πινακα table 3 που υπαρχει εχει γινει λαθος και λεει μονο 001 …. )

στο ιδιο αρθρο μπορουμε στους πινακες table 3 ,table 4 και table 5 να δουμε πολλες τροφες πηγες λουτεινης ,με περιεκτικοτητες σε λουτεινη η καθε μια με το αυγο και τον κροκο του αντιστοιχα βρασμενα να εχουν 237 και 645 mg αντιστοιχα ,

το μαρουλι (lettuce romaine ) 3824 mg !!!!

το κολλιαντρο 7703 mg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

το σπανακι -spinach (αβραστο ,ωμο ) 6603 mg !!!!!

o μαιντανος (parsley ) 4326 mg !!!!!!!!!!!!

(δεν καταλαβα βεβαια ποτε αν υπαρχει προβλημα στα πουλια ή ειναι μυθος η ατακα με τον παπαγαλο )

και το kale (ενα ειδος συγγενικο του λαχανου και του μπροκολου ) που δεν ειναι ευκολο βεβαια να το βρουμε εδω 8874 mg


ας ξαναγυρισουμε ομως στο καλαμποκαλευρο .ολα τα παραπανω μπορει να εχουν στα 100 gr απο διπλασιες εως 8 πλασιες ποσοτητες λουτεινης αλλα δεν μπορουν να δοθουν σε βαρος (αφου επειδη ειναι ελαφρια θα επρεπε να δινουμε σχετικα μεγαλη ποσοτητα ) στην καθημερινη διατροφη οσο το καλαμποκαλευρο που μπορει ανετα να μπει σαν ενα απο τα αλευρα της αυγοτροφης για ιθαγενη (εχω δωσει ο πιο πανω λινκ με τη συνταγη )

η πρωτεινικη του αξια αν την αναγαγουμε σε 100 gr καλαμποκαλευρου (στο λινκ της πηγης επιλεγουμε servising size 100 gr και εκει που λεει proteins-aminoacids επιλεγουμε more details )

Protein & Amino Acids Amounts Per Selected Serving %DV Protein 9.8 g 20% Tryptophan 50.0 mg Threonine 307 mg Isoleucine 370 mg Leucine 1275 mg Lysine 301 mg Methionine 230 mg Cystine 184 mg Phenylalanine 499 mg Tyrosine 294 mg Valine 494 mg Arginine 421 mg Histidine 265 mg Alanine 769 mg Aspartic acid 662 mg Glutamic acid 1875 mg Glycine 360 mg Proline 854 mg Serine 471 mg

πηγη : http://nutritiondata.self.com/facts/ethnic-foods/8152/2#ixzz1iCqtqy8w

ειναι παρομοια πανω κατω σιταλευρου και κεχριου ,οχι βεβαια οσο της βρωμης και του αμαρανθου σε μεθειονινη ,λυσινη ,αργινινη που ειναι οι λογοι που επιλεγουμε στη συσταση του μιγματος και εκεινα

ενα ποσοστο του καλαμποκαλευρου στο μιγμα γυρω στο 25 μειωνοντας το σιταλευρο ειναι μια χαρα .μαλιστα η υφη του αν ειναι σε σιμιγδαλι βοηθα στο να θρυματιζεται το αυγοψωμο πιο ευκολα.

Ετσι στη συνταγη http://jk21.yooblog.gr/2011/01/16/%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7%CF%83-%CE%BA%CE%B1/

ενα μιγμα αλευρων με

200 γρ σιταλευρο

125 γρ καλαμποκαλευρο

175 γρ  (συνολο αλευρι αμαρανθου + βρωμης )


ειναι το ιδανικο για την περίοδο βαψιματος !

εδω μπορουμε να δουμε και φωτο οπου καρδερινες βοσκουν σε λιβαδι με κατηφεδες